Upptäck hur mycket du kan göra med enkelt mjöl!

av Titti Carlberg

11 Mars 2022

Upptäck hur mycket du kan göra med enkelt mjöl!
Advertisement

Mjöl är bland de vanligaste ingredienserna i skafferiet: oavsett om det är vete, eller andra spannmål, det kan vara användbart på många sätt i hemmet såväl som för att förbereda delikata läckerheter i köket. Med denna billiga och lättillgängliga ingrediens kan vi faktiskt skapa lim som ska användas precis som stickan, men även giftfri modellera, en scrub för att skonsamt exfoliera huden med mera. 

Kolla in idéerna nedan för att ta reda på hur många sätt du kan använda mjölet som står i ditt skafferi, kanske innan de fruktade malen kommer för att kolonisera paketet.

Advertisement
Clean My Space/YouTube

Clean My Space/YouTube

  • Det är ett utmärkt nödmedel för att behandla feta eller oljiga fläckar som skadar något tyg: precis som med talk eller bikarbonat kan du använda mjöl (särskilt om det är finmalt) för att absorbera så mycket fukt som möjligt från fläcken och fortsätt sedan med lämpliga behandlingar beroende på fallet.
  • Har du spelkort som fastnar i varandra? Lägg dem i en påse med två eller tre matskedar mjöl, och skaka allt!
Advertisement
  • För de minsta är modellera något att leka med för att använda all sin fantasi, men detta gäller även för vuxna: om du vill skapa lite hemma, använd naturliga ingredienser så att du undviker risken för giftiga ämnen, mjöl blir väldigt användbart. Ta två matskedar hett vatten, en matsked vegatabilisk olja, en matsked valfri karamellfärg och blanda detta i en skål. I en annan skål har du två matskedar mjöl och en matsked salt. Tillsätt de torra ingredienserna till den första skålen och knåda tills du har en pasta med en enhetlig färg och en formbar konsistens. Du kan till och med lägga till lite glitter.
  • Färg till hemmet: du behöver 400 gram salt som ska lösas i 400 ml vatten. Tillsätt sedan 400 gram mjöl och blanda allt ordentligt. Tillsätt slutligen den karamellfärg du önskar. Genom att öka eller minska mängden mjöl får du mer eller mindre kraftiga färger!
  • Sand för sensoriska spel: till detta ska du blanda två koppar mjöl, 70 ml babyolja och lite gipspulver, blanda allt ordentligt tills du får en lätt fuktig sand. Du kan färga den med karamellfärg om du vill.
  • Antistress fyll några ballonger med mjöl, knyt igen dem och om du vill kan du rita ansikten, eller något annat på dem!
  • Limstick men inte bara:i en tom limtub, eller i en tom plastbehållare som har lock kan du hälla din "påfyllning" av lim. Du ska blanda 130 gram mjöl med en nypa salt och sedan tillräckligt med vatten, för att skapa en hårdare blandning om du föredrar att använda limsticka, eller lite krämigare för ett "lim" som du ska breda ut med en pensel. Tillsätt ännu mer vatten för ett spraylim.
  • En skonsam ansiktsscrub: det bästa är att använda kikärtsmjöl. Du behöver bara blanda lite av det med en fuktkräm för ansiktet eller kombinera den med rengöringen som du använder i ansiktet och massera med cirkulära rörelser.
Advertisement