Ta bort ludd från tröjor: hjälp dig själv med enkla huskurer

av Titti Carlberg

06 Mars 2022

Ta bort ludd från tröjor: hjälp dig själv med enkla huskurer
Advertisement

Ludd, hår, knoppar: ibland när vi tar ut tvätten från maskinen hittar vi plagg som verkar ha åldrats på några timmar. När det gäller stickade tröjor ser man dem ofta täckta av prickar och luddknoppar och det är så gott som omöjligt att att få bort allt det luddet. Visst påverkar kvaliteten på fibrerna i tyget och på garnet, men också sättet vi tvättar kläderna.

Det finns faktiskt en rad knep som hjälper till att undvika eller åtminstone avsevärt minska bildningen av de där fula garnknopparna och några medel att använda när knopparna är försvunna. Läs vidare för att ta reda på mer. 

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Skydda utsidan av plaggen genom att tvätta dem ut och in: på det sättet gnuggas inte utsidan mot den andra plaggen och förblir mer som ny. Använd gärna gamla örngott, helst vita och i bomull, som tvättpåse för dessa ömtåliga plagg, så att plaggen hålls åtskilda.
  • Överbelasta inte tvättmaskinen: ju mer du fyller den, desto mer kommer plaggen att gnidas mot varandra.
  • Med tanke på hur ljust ludd är synligt på mörka kläder och vice versa, är det viktigt att alltid sortera ljust från mörkt innan man tvättar.
  • Välj ett skonsamt tvättprogram, kanske genom att minska antalet centrifugeringsvarv, och försök att inte blanda ömtåliga plagg med de mer tåliga.

Om du vill förhindra att ludd fastnar på de andra plaggen eller att katt och hundhår, dekorerar dina favorittröjor, kan du:

  • lägga en ren disksvamp i tvättmaskinen med tvätten
  • lägga i sköljmedelsark (även använda) som man använder i torktumlaren.

Båda tenderar att fånga upp mycket av textilfibrerna och hår från djur, men även dina hårstrån, som cirkulerar i tvättmaskinen under tvätten.

Vad ska man göra när tröjan är full av knoppar?

  • Lita på luddborttagningar: det finns både elektriska och manuella som förs över plagget för att "raka" det.
  • Om du inte har något av dessa verktyg kan du använda en elektrisk rakapparat: det finns de som använder en i nödfall!
  • Pimpsten: det finns pimpstenstabletter gjorda just för detta ändamål. Ibland har de formen av en disksvamp och förs över plagget tills allt ludd och knoppar försvinner. Även den pimpsten som används till fötterna fungerar också bra.

Har du någon favoritmetod för att ta bort luddet från dina stickade tröjor?

Advertisement