Vill du försäkra dig om att ha rena och hygieniska kökshanddukar? Lägg dem ett par minuter i mikrovågsugnen

av Titti Carlberg

10 Mars 2022

Vill du försäkra dig om att ha rena och hygieniska kökshanddukar? Lägg dem ett par minuter i mikrovågsugnen
Advertisement

Dagligen använder vi mikrofiberdukar och olika kökstrasor för att städa: oavsett om man använder rengöringsmedel på ytorna eller för att torka disk, finns det alltid en hög med trasor som ska tvättas. Men när de inte är särskilt smutsiga, och  det i allmänhet bör räcka med att skölja dem under vattenkranen, kan du försäkra dig om att desinficera dem ordentligt utan att behöva lägga dem i tvättmaskinen.

Det räcker faktiskt att använda mikrovågsugnen för att eliminera sporer och bakterier från tygerna som vi har använt till städning. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det är en procedur som är väldigt lik den för disksvampar: precis som med de så dödas sporer och bakterier med ett kort "kok" i mikrovågsugnen. Så här gör du:

  1. Blöt trasan väl, dränk den helt i vatten.
  2. Krama ur överblivet vatten så att den inte droppar.
  3. Lägg den direkt på tallriken i mikron.
  4. Starta mikron på 600 eller 700 watt i 1 minut.
  5. Låt den svalna lite, eller använd gummihandskar för att ta ut den och låt den torka helt.

Du kan också använda den här metoden för att göra trasan mer kraftfull vid rengöring: att värma den på det här sättet, med en tillagning på 30 sekunder tills den (använd alltid handskar) är varm, men inte brännande, får du ett mycket effektivt vapen för att bekämpa och ta bort ansamlingar av fett och smuts.

Det finns också de som rekommenderar att du blötlägger trasan i vatten och vit vinäger innan du lägger den i mikrovågsugnen i 2 minuter, så att vinägerns antibakteriella egenskaper kan hjälpa till.Denna teknik är faktiskt den som rekommenderas för disksvampar: även om vi är noga med att skölja svamparna ordentligt efter att ha använt dem, är värmeverkan ett mycket användbart steg, vilket gör att våra redskap håller för många städningar.

Det är en enkel procedur som hjälper till att undvika spridning av sporer, bakterier och bildande av mögel i tyget. Men var FÖRSIKTIG när det gäller svamparna och tygerna som du lägger i mikron, de måste vara blöta (urvridna men blöta) annars finns risken att de tar eld.

Har du någonsin testat den här metoden?

Advertisement