Inred ditt hem med vackra arrangemang av vårlökar för att välkomna våren!

av Titti Carlberg

05 Mars 2022

Inred ditt hem med vackra arrangemang av vårlökar för att välkomna våren!
Advertisement

Det är trevligt att liva upp ett rum med en vacker vas med elegant arrangerade blommor: på bord, på hyllor, på fönsterbrädorna eller på nattduksbordet, det ger alltid en färgstark och trevlig touch i alla miljöer. Men såvida de inte är falska, torra eller målade, vissnar de efter några dagar och man blir tvungen att kasta bort dem.

Vilka är alternativen? Använda vanliga krukväxter för inomhusbruk eller...lökar! Det finns många blommor som blommar från slutet av vintern och framåt, som produceras av lökar eller rhizomer. Tulpaner, hyacinter, snödroppar, påskliljor och många andra blir praktfulla dekorationer i ditt hem, som du sedan kan fortsätta att odla i små krukor eller flytta till större krukor och ställa ut i trädgården.

Advertisement

Krokus, pärlhyacint och inte bara: ta en titt på stånden på marknaderna, hyllorna på stormarknader och i plantbutikerna när du är på jakt efter de du gillar mest.

Advertisement

Du kan ha dem i gamla koppar och krukor, de som du annars skulle slänga. Eller till och med i de stora glasen som har innehållit stora doftljus.

Vet du inte vad du ska göra med koppar som inte matchar med en annan kopp, kanske en som har blivit kvar från en gammal servis? Du kan plantera en vårlök i den!

De passar även bra i glas, muggar och glasbägare, och du kan dekorera dem med lite mossa.

När var sista gången du använde soppskålen eller skålen för risotto från mormors antika servis? Du kan förvandla dem till krukor för dina lökar.

Advertisement

Naturligtvis passar de väldigt bra i enkla terrakottakrukor, oavsett om de är naturliga eller målade.

De kompakta och inneslutande dimensionerna på lökarna gör att du kan njuta av kompositioner som är omöjliga med andra växter.

Advertisement

Hinkar och behållare av metall är definitivt en lantgårdsstil.

Gamla tillbringare och soppskålar i porslin, även om de är repiga eller lite förstörda, kan bli väldigt dekorativt.

Advertisement

Vad sägs om en såsbåt på fönsterbrädan? Med alla dessa behållare som inte har dräneringshål måste du vara uppmärksam på mängden vatten du använder, såväl frekvensen av bevattning: det är alltid bättre att inte överdriva för då kan löken ruttna.

Gamla verktygslådor av metall eller liknande behållare är perfekta för att odla lökar.

Vilken lök vill du odla i ditt hem?

Advertisement