Använd citronskal för att få nya växter från frön!

av Titti Carlberg

05 Mars 2022

Använd citronskal för att få nya växter från frön!
Advertisement

Hur ofta använder vi citron till något och slänger bort skalet och fröna? Du kan faktiskt använda båda till ett enkelt experiment: låt dessa frön gro, så att de växer upp till nya plantor inuti citronskalet.

Det är ett annorlunda och roligt sätt att odla nya växter, även om det krävs en hel del tålamod innan du får hantera ett färdigt exemplar som är redo att flyttas över till en kruka, är det enkelt och otroligt billigt. Faktum är att du behöver bara en citron, lite jord, vatten och gått om... Tid!

Advertisement

Välj stora citroner, så att det blir mer utrymme att fylla med jord. Det går även bra att använda andra citrusfrukter istället för citroner som apelsiner eller grapefrukt. Lime och mandariner skulle också kunna gå bra, men de är små och har inte plats med så mycket jord.

Skär citronen på hälften, som du brukar och pressa ut saften, som du kan använda till vad du vill. Ta sedan bort allt fruktkött som finns kvar inuti, med hjälp av en tesked, det ska bara bli det vita kvar i skalet utan hinnan och de inre fibrerna.

Fyll de två halvorna med jord, det ska vara en välupplöst och näringsrik universaljord av bra kvalitet.

Tryck ner fröna, som är rengjorda från fruktkött, placera dem en till två centimeter ner i jorden.

Med ett glas, eller ännu hellre en sprayflaska, häller/sprayar du lite vatten på jorden, det räcker med lite så att du bara fuktar jorden lite. Eftersom det inte finns några dräneringshål på citronskalen kommer vattnet att avdunsta långsamt, så var noga med att alltid kolla jorden och blöt den bara när den är helt torr.

Advertisement

Den ideala temperaturen för grodd är runt 21 grader. Det kommer att ta några veckor för groddarna att producera en planta som är några cm hög, och när det händer är det bättre att dela dem och bara lägga en planta i varje citronhalva.

När plantorna har utvecklats mer och fått lite blad kan du flytta över dem i en kruka, föredragsvis en terrakottakruka. Citronskalet kommer att smulas sönder i jorden och fortsätta att mata den unga plantan.

För att gödsla ska du använda en kaliumrik produkt en eller två gånger i månaden, och håll alltid jorden fuktig men inte för blöt. Växten kommer att behöva minst 4 timmars direkt ljus och 15-21 grader. Gödsla inte på vintern och utsätt den inte för drag.

Du kan använda skalen från olika citrusfrukter för att låta andra frön gro på samma sätt!

Skulle du vilja testa detta experiment?

Advertisement