Fjärilens position: en enkel övning som ger ditt välbefinnande tusen fördelar

av Hilda Maria Morgan

26 Mars 2022

Fjärilens position: en enkel övning som ger ditt välbefinnande tusen fördelar
Advertisement

Fjärilens position, som på sanskrit kallas Baddha Konasana, är en av de enklaste yogaövningarna, och även lämplig för dig som är absolut nybörjare. Den används för att slappna av i höfternas muskler, som ofta är sammandragna och spända på grund av en mycket stillasittande livsstil eller på grund av vissa typer av högintensiv träning.

Denna position främjar därför en känsla av avslappning, som långsamt "öppnar" upp höfterna och ökar flexibiliteten i benlederna. Den är också mycket användbar under graviditeten. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
 SaiSoulYoga by Khuahhish/YouTube

SaiSoulYoga by Khuahhish/YouTube

Hur man utför fjärilens position

 1. Börja i sittande läge, med rak rygg och benen framför dig.
 2. Böj benen så att de nästan korsar varandra: istället för att sätta fötterna i kontakt med den inre delen av låren så ser du till fotsulorna är vända mot varandra.
 3. Slut händerna om fotspetsarna, sammanfläta fingrarna för att hjälpa dina fötter att stanna i den önskade position. Annars kan du ta tag i dina vader eller vrister med händerna, gör så som du känner dig bekvämast.
 4. Sträck ut ryggen och bred ut axlarna, för sedan axlarna neråt och bakåt.
 5. Till en början kommer det att vara svårt att sänka ner knäna mot marken, men gradvis kommer det att bli lättare. Du kan försiktigt trycka på knäna för att pressa dem mot marken. Den idealiska positionen att sträva efter är den där benen är så horisontella som möjligt och knäna är mycket nära marken.
 6. Håll positionen i fem minuter, om du kan så höj och sänk dina böjda ben med små rörelser, precis som rörelsen av fjärilsvingar.
 7. För att komma ur denna position, lägg långsamt fram benen, räta ut dem och fortsätt sedan med andra övningar eller ställ dig upp.

Knepen för att underlätta denna position

 • Använd en kudde eller en vikt filt och sätt dig precis på kanten av den: det hjälper dig att sitta med rak rygg.
 • Ju närmare du för fotsulorna mot bäckenet desto intensivare blir stretchingen, så flytta bort dem lite i början om det hjälper.
 • Du kan också ta hjälp genom att lägga kuddar eller filtar under låren eller knäna för att stödja dem.
 • Sitt nära en vägg för ryggstöd – speciellt gravida kan ha nytta av denna hjälp.

Med denna position förbättras också hållningen, och om den åtföljs av andnings- och meditationsövningar blir den ett effektivt verktyg för att slappna av och driva bort stress. Har du redan testat att göra den?

Advertisement