Fläckad kastrull? Tappa inte hoppet: den kan bli som ny med citron!

av Titti Carlberg

08 Mars 2022

Fläckad kastrull? Tappa inte hoppet: den kan bli som ny med citron!
Advertisement

Det händer oss alla att det kommer fläckar i rostfria kastruller och grytor på grund av någon liten olyckshändelse på spisen, det kan även hända fast man inte är distraherad. Oavsett om du har tagit bort brända matrester på grund av en lång koktid av någon ny maträtt som du har vågat dig på att försöka, som har satt grytorna på prov, måste du upptäcka ett sätt för att göra rent rostfritt stål.

Om du vill testa enkla hemgjorda metoder kan du polera kastrullerna med enkla ingredienser som citron och salt med mera. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
Commons Wikimedia, Creativo

Commons Wikimedia, Creativo

Oavsett vilken metod du använder måste du alltid ha blötlägga kastrullen i varmt vatten först, diska bort huvuddelen av smuts men inte med en slipande svamp som de av metall.

  • Citron och salt: detta är den enklaste metoden. I själva verket består den av att dela en citron på mitten och doppa snittytan i matsalt, och sedan stryka den över metallen som ska rengöras, gnugga med den på samma sätt som du gör med en svamp. Du behöver använda lite avfettningsmedel och gnugga en stund, men oftast försvinner fläcken. Diska som vanligt och skölj så blir kastrullen som ny.
  • Varmt vatten och bikarbonat: fyll grytan med varmt vatten och tillsätt 3 matskedar bikarbonat, 5 om det är en stor gryta. Om det bara är botten som är fläckad räcker det med cirka tre fingrar vatten. Låt det sjuda i ett par timmar eller mer och ta sedan bort den från plattan, låt det svalna och töm sedan ut vattnet. Ta en mjuk trasa, häll i lite mer bikarbonat i botten och gnugga med trasan. Skölj och sedan är den ren och glänsande.
  • Vatten och vinäger: blanda 120 ml vit vinäger och 700 ml vatten i kastrullen och låt det koka upp. Stäng av värmenoch låt det svalna, använd sedan en trasa eller svamp för att gnugga tills fläcken är borta .

Det finns de som använder citronsyra istället för bikarbonat, och om det är väldigt svåra fläckar kan du prova med blekmedel i pulverform som en sista utväg. 

Vilken är din favoritmetod för att polera rostfria kastruller?

Advertisement