Vill du veta om honungen är ren? Upptäck några användbara knep för att göra det

av Titti Carlberg

06 Mars 2022

Vill du veta om honungen är ren? Upptäck några användbara knep för att göra det
Advertisement

Honung är en ingrediens som är rik på många mineraler, näringsämnen och enzymer som är fördelaktiga för vår hälsa och välbefinnande, både när vi använder den i matlagningen eller i DIY-skönhetsprodukter, oavsett om det är för din hud eller ditt hår. Det söta och trögflytande ämnet, resultatet av binas hårda arbete, har många olika smaker beroende på blommorna från vilka de flitiga insekterna extraherar nektarn. Och beroende på tillgången på vissa växter i området där svärmen håller till, har de olika typerna av monovarietal honung också ganska olika priser på marknaden.

Ren honung har inte bara en mer avgörande och aromatisk smak än de som finns på marknaden utan den har även en större koncentration av välgörande egenskaper. Ofta, kanske på grund av höga produktionskostnader, finns det risk att man köper utblandade, kanske med tillsats av sirap med en hög halt fruktos eller glukoslösningar. Det finns dock några enkla metoder att prova hemma som hjälper dig att förstå om honungen har blandats ut med någon annan substans, eller om den är ren.

Advertisement
stockvault.net

stockvault.net

  • Ljudet som locket avger vid öppning: om du hör ett torrt "plopp" när du skruvar av locket, kan det tyda på att det var en viss jäsning inuti burken, vilket betyder att honungen inte är ren.
  • Eftersmaken: om, när du smakar på den och det finns kvar en söt smak i munnen under en lång tid, kan den vara tillsatt med socker. Den rena honungen har en mer igenkänningsbar arom och beroende på sort lämnar den bara en svag smak kvar i munnen en kort tid.
  • Konsistensen: det är sant att mycket beror på sorten av honungen, men i grunden är den rena tät och när den rinner av från en sked bildar den en tunn tråd och den delar inte upp sig i burken.
  • Använd fingrarna! ta lite på fingret och se hur den droppar ner på sidorna. Om den sprider sig och rinner som vilken flytande sås som hels är den sannolikt inte äkta, eftersom ren honung är mer trögflytande och klibbig och tenderar att fastna på ytor.
  • Med en pappersnäsduk: om en liten mängd honung absorberas av hushållspapper, pappersnäsduk eller en bit vitt tyg och fläcken sprider ut sig på pappret är det troligt att det inte är ren honung. Ren honung lämnar inga fläckar.
  • vatten: droppa en tesked honung i ett fullt glas vatten. Om honungen inte är ren löser den upp sig snabbt, medan den rena ligger kvar i en klump på botten.
  • Med en tändsticka: eftersom honung är ett ganska lättantändligt ämne när den är ren, kan du försöka med (med extrem försiktighet och långt från brännbara föremål) håll den tända lågan mot en klump honung om det börjar brinna är den helt säkert ren, annars är den antingen utblandada eller så har det bildats fukt i burken.
  • Värme: om du värmer honungen och den karamelliseras, utan att skapa någon form av skum är det en bra indikator på att den är ren.

Dessa kan inte sägas vara vetenskapliga metoder som är idiotsäkra, men de är utmärkta indikationer på honungens kvalitet!

Advertisement