Beskär hortensior: tips för att ingripa vid rätt tidpunkt och på rätt sätt

av Hilda Maria Morgan

31 Mars 2022

Beskär hortensior: tips för att ingripa vid rätt tidpunkt och på rätt sätt
Advertisement

Hortensiornas klassiska och eleganta skönhet gör dem till en växt lämplig att stilfullt dekorera trädgårdar, balkonger eller hem. Hortensiorna är nu utbredda över hela världen och genom åren har många olika sorter upptäckts och skapats, som ibland har riktigt överraskande formade blommor eller blad.

Ofta är det buskar som når ansenlig storlek, och när de är friska och frodiga kan de verkligen pryda vilken trädgård som helst. De älskar svala och fuktiga platser, bör inte utsättas för alltför direkt sol och kräver ofta vattning. En annan viktig försiktighetsåtgärd är att ingripa vid rätt tidpunkt, och på rätt sätt, med beskärningen. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hortensior är indelade i flera familjer, även om de vi vanligast ser i trädgårdar till stor del är makrophylla. Nästan alla hortensiafamiljer har en sak gemensamt: plantorna beskärs i slutet av vintern, då det inte längre finns någon risk för sen frost. Beroende på klimatet kan det därför innebära att man ingriper med beskärningar från slutet av februari och framåt, vanligtvis i mitten eller senast i slutet av april (där det är kallare).

Men med tanke på att hortensiorna börjar blomma från sen vår och sedan till mitten av sommaren, betyder det att i och med att man väntar så länge innan man beskär så kommer plantorna bära torkade blomställningar i månader. Och eftersom man tar bort de torra delarna direkt efter blomningen på många växter, gör man ofta misstaget att göra detta också med hortensior. Det betyder inte att plantan kommer att dö, men genom att lämna kvar de torkade blommorna som skyddar grenarna (lite som mulching gör på rabatter) kommer plantan bättre att stå emot vinterkylan och eventuella angrepp av skadedjur.

Dessutom är hortensiornas blommor vackra även när de torkar: till skillnad från de flesta växter, som vissnar och tappar sina kronblad, behåller blomställningarna av hortensior sin typiska form, medan kronbladen börjar ändra färg blir deras konsistens nästan som av papper. Vissa blir helt gröna och sedan ljusbeige, medan andra behåller blekta nyanser av den färg de hade under full blom.

Hur man beskär hortensior enligt deras familj

Det är bra att alltid veta vilken typ av växt det är som odlas, för att kunna agera på bästa möjliga sätt. Gör i vilket fall som helst ett horisontellt snitt, så att det skapas en rund och inte sned sektion, som lämnar en mindre del av grenen utan täckning än ett snett snitt. Och använd alltid steriliserade och välslipade sekatörer.

  • Macrophylla och serrata: titta i slutet av varje gren och räkna de knoppar som har sprungit upp, från spetsen ner till basen. Du bör skära ovanför den andra eller tredje knoppen, inte längre ner. Och om växten är mer än 4 eller 5 år gammal, ta också bort de gamla och vedartade grenarna, detta stimulerar tillväxten av nya och mer kraftfulla grenar.
  • Arborescens: på dessa kan man vid behov ingripa på ett lite mer invasivt sätt, genom att klippa grenarna 40 cm från marken. De rör vanligtvis vid varandra för att ge dem en mer kompakt form.
  • Paniculata: de gillar inte en alltför aggressiv beskärning, och är faktiskt vackrare när de växer "fritt" och blir ganska stora buskar. I så fall tar man bort toppen av grenarna. Annars, om du vill att de ska ha en lite mer rundad krona, så kan du ta bort de torkade blomställningarna och klippa som på arborescens.

Sedan finns det två andra familjer av hortensior som inte bör röras i slutet av vintern:

  • Quercifolia, de är de enda som kan beskäras i slutet av augusti (och även sorten "Praecox" av paniculata);
  • Och Involucrata, som istället ska lämnas ifred så mycket som möjligt.

Vad kan man göra med de beskurna grenarna?

Hortensior förökas lätt med sticklingar, så du kan enkelt få rötter av de avskurna grenarna antingen i vatten eller genom att placera dem direkt i en ny kruka fylld med lös, näringsrik jord. I det första fallet måste du komma ihåg att byta vatten ett par gånger i veckan, och när du ser 4-5 cm långa rötter kan du plantera dem i en kruka. I det andra fallet kan du öka chanserna att lyckas genom att doppa spetsen i lite vatten och sedan i rothormonpulver (du kan köpa det i växtaffärer och trädgårdscenter, även online). Du kommer att få växter att plantera om efter ett eller två år beroende på typ. Och snart kommer de att blomma!

Advertisement

Några idéer för kompositioner med torkade hortensiablommor

Advertisement