Avskyr du att utföra den mest irriterande städningen? Möt dem med några briljanta knep för att underlätta din vardag

av Titti Carlberg

03 Mars 2022

Avskyr du att utföra den mest irriterande städningen? Möt dem med några briljanta knep för att underlätta din vardag
Advertisement

Då och då måste vi utföra någon form av städning som inte kan skjutas upp för länge, men som känns som en oövervinnerlig uppgift om du inte använder dig av rätt tillvägagångssätt. Vissa typer av smuts som är svårare att få bort, samt en del föremål som det känns som att det tar tre gånger så lång tid att få rena på rätt sätt, är saker som vi oftast vill glömma. 

Då kan man ta hjälp från nätet: det finns faktiskt flera briljanta idéer och enkla knep som kan göra skillnad och bli ett ess i ärmen för många av oss. Upptäck några genom att läsa vidare.

Advertisement

Cleverly/YouTube

Känner du till den där mjuka, formbara och lite klibbiga geleaktiga massan, som finns på marknaden under namnet slime? Den är designad för att glida in i mellanrummen på svårstädade föremål som fläktar och tangentbordet till datorn eller fjärrkontroller, för att plocka upp smutsen utan att lämna några spår. 

Du kan förbereda det hemma genom att blanda 60 gram borax med 230 ml varmt vatten och 140 gram flytande lim.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Återställ gjutjärnspannan genom att blötlägga den i vinäger tills rosten lossnar och pensla den sedan med olja och ställ in den i ugnen en timme på 170 grader. 

Tvätta barnens leksaker, från legobitar till olika plastfigurer och annat i diskmaskinen. Mindre bitar bör förvaras i en nätpåse, som de som man änvänder i tvättmaskinen för ömtålig tvätt. Tvätta på en medeltemperatur och inte en hög.

Bli av med rost och fläckar från strykbrädan: täck bara strykbrädan med lite bakplåtspapper, strö över finsalt och för det varma strykjärnet över det.

Blek gummit på dina sneakers med bomullstussar fuktade med aceton, som du använder till att ta bort nagellacket med.

Advertisement

Om du ska göra rent persienner och vill att det ska gå snabbt, förutom att använda en handske, kan du använda:

  • en pensel om det är trångt imellan
  • en tång, som den du använder i köket (för sallad, is, fritering...) och sätt en mikrofiberduk, som du fäster med gummisnoddar, på den för att få bort smutsen

Har du inga tillgängliga dammtrasor? Du kan använda en tjock, mjuk, gammal strumpa.

Advertisement

Har du använt kvasten för att ta bort dammfyllda spindelnät från hörnen i taket, kan du för att göra ren kvasten lämna den i en hink md varmt vatten och såpa i en timme, skölj den noga och låt den torka.

Kom ihåg att regelbundet göra ren dina öronsnäckor för en korrekt personlig hygien: du kan göra detta genom att blöta ett tops med alkohol som du passerar på utsidan, och till insidan använder du en gammal tandborste.

Advertisement

Skärbrädor och bakverksbrädor måste då och då behandlas med produkter som ger näring till träets fibrer och ofta används vegetabilisk olja, särskilt olivolja. I längden kanske det inte är rätt val, på grund av dess härskning, ett problem som också är vanligt för kokosolja. Med tiden blir de dock väldigt torra, och det kan vara bra att alltid ha en flaska mineralolja eller en blandning av bivax redo.

Har du något bra knep för att underlätta städningen?

Advertisement