Inga fler översvämningar när du gör rent filtret i tvättmaskinen: prova knepet med en flaska

av Titti Carlberg

01 Mars 2022

Inga fler översvämningar när du gör rent filtret i tvättmaskinen: prova knepet med en flaska
Advertisement

Ett av underhållen som inte bör glömmas att göra hemma är den periodiska rengöringen av tvättmaskinens filter: i den nätkorg, hos denna apparat som vi använder mycket ofta, hamnar mycket skräp, från jord till mat och framförallt hår och husdjurens hår. Blandat med fibrerna från de tvättade tygerna kan detta skräp täppa till filtret, vilket inte bara kan orsaka dålig lukt, utan framförallt skada hushållsapparaten allvarligt.

I allmänhet sitter filtret framtill på en tvättmaskin med frontmatning, snett under luckan, i ett av hörnen. Istället på en toppmatad tvättmaskin sitter det på baksidan. För att göra rent det måste du öppna den lilla luckan och sedan skruva loss filtret: hur du än gör det är det oundvikligt att det forsar ut vatten. Men istället för att få extra jobb med att lägga handdukar och hålla på att torka med trasor eller en mopp, kan du prova ett litet trick som visas av Francesco Saccomandi i en video på TikTok.

via Francesco Saccomandi/TikTok

Advertisement
Francesco Saccomandi/TikTok

Francesco Saccomandi/TikTok

Se på TikTok-videon så ser du hur lätt det är! Som du ser kan du enkelt använda vilken plastflaska som helst. Du behöver bara skära av den övre delen precis tillräckligt för att placera den direkt under filterfackets öppning, så att den samlar upp vattenflödet som kommer ut när du skruvar av filtret. Håll flaskan i ena handen och skruva av filtret med den andra och voila! Det är säkerligen bekvämare än med ett glas eller hitta en skål i rätt storlek att ställa under öppningen.

För säkerhets skull lägg en gammal handduk eller trasa på golvet under flaskan, man vet aldrig om det rinner lite utanför innan du får in den rätta snitsen. 

Nu återstår bara att göra rent filtret: ta bort det mesta av smutsen och lägg det sedan i blöt i en balja med varmt vatten och lite vit vinäger, om du vill även lite bikarbonat. Låt det ligga i en dryg halvtimme, skölj och torka det noga. Försök även att få bort så mycket smuts som möjligt i öppningen på tvättmaskinen, kanske med en trasa som är fuktad med vatten och vinäger (eller väteperoxid), och sätt sedan tillbaka allt på sin plats.

Bra jobbat!

Advertisement