Vill du visa upp ditt silver vid ett speciellt tillfälle? Låt det bli som nytt med mjölk och citron!

av Titti Carlberg

28 Februari 2022

Vill du visa upp ditt silver vid ett speciellt tillfälle? Låt det bli som nytt med mjölk och citron!
Advertisement

För de viktigaste tillfällen brukar vi visa upp den finaste servisen, den som står tryggt placerad i ett skåp större delen av året. Den kan vara silverbestick, uppläggningsfat eller en teservis, och alla dessa föremål, med tidens gång, visar tecken på ålderdom. Föremål i silver tappar faktiskt sin lyster och kan täckas av mörka fläckar som dock är lätta att få bort.

Förutom specifika produkter kan faktiskt många gör-det-själv-metoder användas. De mest populära är bikarbonatbaserade produkter, men även aluminiumfolie. Men det finns också andra ingredienser som hjälper till att ta hand om silverföremål: mjölk och citron. Läs vidare för att ta reda på hur man använder dessa produkter för att polera silver.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Bestick, prydnadsföremål men även silversmycken tillverkas ofta av sterlingsilver, som är en legering som innhåller en hög andel silver, men även spår av mindre värdefulla metaller - ofta kan det vara koppar. Sterlingsilver är ömtåligare och oxiderar lättare, vilket resulterar i ett tråkigt och nedsmutsat utseende.

Så förbered ett medel baserat på:

  • 1 matsked citronsaft
  • 60 gram pulvermjölk
  • en halv liter ljummet vatten

Blanda allt i en skål (helst av glas) och lägg i silvret i den. Om det är många föremål, öka då på doserna i en större skål. Låt allt ligga i blöt under en natt (eller i alla fall 10-12 timmar), skölj sedan och torka med en mikrofiberduk.

En annan metod, mycket lik den förra, som rekommenderas på nätet, innebär att man använder vanlig mjölk och byter ut citronsaften mot vit vinäger.

  • 1 matsked vinäger eller saften från en citron
  • 240 ml mjölk

Denna metod innebär att man bör låta besticken ligga i blöt i en glasbehållare men bara i en halvtimmme. Efter det tvättar man varje del med lite milt diskmedel, skölj och torka noga med en mjuk handduk.

Har du provat dessa metoder någon gång för ditt silver?

Advertisement