Upptäck hur du får en ny sansevieria från ett enda blad

av Titti Carlberg

28 Februari 2022

Upptäck hur du får en ny sansevieria från ett enda blad
Advertisement

Sansevieria är en av de mest älskade krukväxterna i världen: den har en fascinerande form som ser bra ut i moderna såväl som klassiskt inredda hem, men framförallt är den väldigt lätt att sköta. Den rekommenderas faktiskt ofta till den som inte har gröna fingrar, eftersom den är väldigt anspråkslös när det gäller skötseln. Dessutom är den bland de växter som har kunnat visa sig absorbera mer gifter från luften, den fungerar som ett verkligt filter som hjälper dig att andas renare och friskare luft i ditt hem.

Den extra fördelen är att den också är lätt att föröka: för att få en ny växt är det bara att ta ett blad och ha lite tålamod, som visas i en populär TikTok-video.

via plan_jungla/TikTok

Advertisement
plan_jungla/TikTok

plan_jungla/TikTok

Kontot plan_jungla har laddat upp en video som tydligt visar proceduren för att föröka en sansevieraväxt. Allt du behöver är en vass kniv och ett stort dricksglas, eller en glasburk, eller en vas av glas.

1. Sterilisera kniven ordentligt: du kan göra det med en låga från en tändare, alkohol eller desinfektionsmedel.

2. Diska och sterilisera glasbehållaren där du ska ha bladet i blöt, torka glaset ordentligt och om du vill kan du desificera det med lite väteperoxid, huvudsaken är att du sköljer och torkar ordentligt före användning.

3. Med den steriliserade kniven skär du av två eller tre blad, med ett horisontellt snitt vid basen, nära kragen. Det bästa är att göra det direkt efter att du har vattnat plantan, så "drar" snittet ihop sig snabbare.

4. Plan_jungla förklarar att du kan strö snittet med kanel på det blad som du har tagit från plantan, det har en antibakteriell verkan. Det finns även några anekdoter som säger att kanel på skottet (bladet som du har tagit från plantan) hjälper den att få rötter snabbare.

5. Nu är det bara att ställa bladet i glaset/burken/vasen som du har fyllt upp till en tredjedel eller till hälften med vatten. Det är viktigt att byta vatten varannan dag.

Varje blad kommer att producera rötter från snittet inom två veckor, och efter två månader kommer rötterna att ha utvecklats så pass att du kan sätta den i jord. Det är möjligt att det har kommit fram ett nytt blad på plantan.

Har du provat att föröka en sanseviera någon gång?

Advertisement