De mest användbara knepen för att minska förbrukningen av varmvatten

av Titti Carlberg

26 Februari 2022

De mest användbara knepen för att minska förbrukningen av varmvatten
Advertisement

Varmvatten är en väsentlig bekvämlighet i vårt liv, men också en nödvändighet av många hygienskäl i de olika dagliga aktiviteterna. Den månatliga energiförbrukningen ökar och med dem även beloppen på räkningen

Att kunna skära ner på användningen av varmvatten är faktiskt inte omöjligt och genom att göra det så gynnas vi när det är dags att betala räkningen. Ta en titt på de mest användbara tipsen för att uppnå detta, det kanske finns något som du inte har provat ännu och som kan vara fördelaktigt.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Varmvattenberedaren: det är viktigt att kontrollera att den fungerar korrekt. Dessa apparater är i drift nästan kontinuerligt och därför är det lätt att vissa delar skadas. Motståndet är det första som ger upp, och måste bytas ut med jämna mellanrum (frekvensen beror på användning). Även varmvattenberedaren bör i allmänhet bytas ut vart 10:e år. På så sätt har du alltid ett föremål som fungerar effektivt, en gammal apparat kan göra så att du är tvungen att spendera upp till 20% mer.

Advertisement
  • Isolera vattenledningarna: speciellt i områden där låga temperaturer råder, vatten som passerar genom vädigt kalla rör förbrukar en större mängd energi för att värma upp det. Adekvat värmeisolering gör att det blir 1 eller 2 grader varmare, vilket betyder att värmesystemet belastas mindre.
  • Ställ in en fast maxtemperatur: även genom att sätta ett maxtak mellan 55 och 60 kan du enkelt utföra alla aktiviteter som kräver varmvatten, utan att varmvattenberedaren arbetar för mycket. 
  • När du åker bort några dagar eller längre, kom då ihåg att stänga av varmvattenberedaren, de är alltid en onödig kostnad i en tom bostad.
  • Tänk alltid på vilken kapacitet som passar ditt hushåll när du väljer varmvattenberedare: för liten, den kommer inte att tillfredsställa behoven och det kanske slutar med att du får duscha eller diska i kallt vatten; för stor, då kommer du att använda energi i onödan för att värma vatten som inte används.
Pixabay

Pixabay

  • Duscha istället för att bada: du förbrukar mindre vatten genom att duscha än att genom att ta ett bad. Självklart måste man alltid stänga av vattenkranen när man tvålar in sig och öppna den igen när det är dags att skölja av sig.
  • Även när man borstar tänderna och tvättar ansiktet är det bra att öppna vattenkranen bara när man ska skölja av.
  • När det är möjligt använd ljummet eller kallt vatten, för att tvätta dig.
  • Använd ett duschmunstycke som är vattenbesparande: det finns faktiskt modeller som kontrollerar mängden vatten som tillförs, så att man bara använder det som behövs utan slöseri.
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Kontrollera alltid om det finns läckor och fixa dem: det verkar som lite, men även det kontinuerliga droppandet påverkar din räkning. Utför kontroller på varje system: vattenrör och apparater kan bli fulla med kalkavlagringar, så vattenflödet minskar och energikostnaden ökar.

pxhere.com

pxhere.com

  • Föredra tvättprogram på låg temperatur när det är möjligt: om du inte behöver tvätta hårt smutsiga plagg, räcker det med att du tillsätter några desinficerade tillsatser för att få plaggen rena på rätt sätt även om du tvättar dem i bara 40 grader, och det gör dessutom att tvättmaskinen håller längre.
  • Kontrollera alla hushållsapparater som använder varmt vatten, om det finns ett "eko"- program som använder mindre vatten för samma resultat.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det är bättre att använda diskmaskinen om man inte har bara få saker som ska diskas: när det gäller många föremål förbrukas mycket mer vatten i diskhon än vad som förbrukas av diskmaskinen, speciellt om den är av senaste generationen.

Detta är bara några enkla råd, men tillsammans kan de göra skillnad på din räkning!

Advertisement