Få din marmortrappa att glänsa med enkla metoder

av Titti Carlberg

26 Februari 2022

Få din marmortrappa att glänsa med enkla metoder
Advertisement

Marmortrappan hör till en av de mest värdefulla element inom i heminredning, som ger elegans till hemmet. De är dyrare än andra alternativ, men de är också hållbara och motståndskraftiga mot dagligt slitage på ett mycket unikt sätt. Men de blir smutsiga, precis som alla ytor som vi går på, och ibland misslyckas vi med att ge dem den glans de förtjänar när vi gör rent dem. 

Marmor ser faktiskt ännu vackrare ut när den är polerad, och för att få den finishen måste du välja rätt metoder och produkter. Utöver de specifika som du hittar på marknaden kan du ta till några gör-det-själv-medel, som är effektiva men tillräckligt milda för att inte förstöra det känsliga materialet med alltför aggressiva produkter som istället gör att den förlorar sin lyster.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • För att tvätta och avfetta marmor kan du använda lite diskmedel i hinkens varma vatten.
  • Ett bra alternativ, som rengör och lämnar marmorn glänsande är kombinationen av Marseilletvål och lite bikarbonat, som inte är så nötande att det förstör detta känsliga material, men lyckas få bort smutsstrimmor som tvålen inte lyckas med ensam. För varje liter vatten behöver du två matskedar Marseilletvål och två matskedar bikarbonat.
  • Om den är nystädad och du bara vill damma av den innan du polerar den, kan du använda väteperoxid: du kan använda det oblandat, skrubba med en svamp eller en borste och skölj noga sedan.
  • En av de traditionella metoderna för att polera marmor är att använda gipspulver: det ska strös ut över den rena ytan och gnugga med lätta cirkulära rörelser med en lätt fuktad mockatrasa. Ta sedan bort allt med en annan torr trasa (även mikrofiber) tills allt pulver är borta så ser du hur fint polerad ytan är.

Ett tips: om det av en slump finns envisa fläckar på trappan, gulnade glorier som förstör strukturen på trappan och du vill få bort det men ingen av metoderna biter på det, rekommenderas det användning av pimpsten, som är slipande men på ett skonsamt sätt. I vilket fall som helst är det en metod som kan repa ytan, så prova först på ett oansenligt hörn och lägg märke till vad som händer. För att använda den, gnugga försiktigt på det drabbade området, skölj sedan och tvätta med lite milt rengöringsmedel och skölj på nytt.

Bra jobbat!

Advertisement