Olivolja för att polera parkettgolvet: prova det traditionella och naturliga medlet för ditt golv

av Titti Carlberg

24 Februari 2022

Olivolja för att polera parkettgolvet: prova det traditionella och naturliga medlet för ditt golv
Advertisement

Ett trägolv är alltid ett värdefullt inslag i hemmet: oavsett vilket motiv som designar plankorna, är parketten i själva verket en golvbeläggning som ger värme och elegans  till rummen. Det finns olika typer, beroende på tillverkning, installation och framförallt den valda essensen, men alla har det gemensamt att de är gjorda av ett naturligt och ömtåligt material, som måste behandlas med en annan slags omsorg  än den för golv i keramik eller sten.

Faktum är att parkettgolv, förutom att rengöra dem regelbundet, drar nytta av en och annan polering för att se glänsande ut. Det finns många utmärkta produkter på marknaden, men även hemma kan du förbereda ett medel som ger näring åt träet och lämnar det glänsande, genom användning av olivolja.

Advertisement
Pixnio, Commons Wikimedia

Pixnio, Commons Wikimedia

Innan du polerar golvet måste du få det noggrant rengjort, så börja med att sopa det för att få bort större partiklar och sedan dammsuga för att få bort eventuella rester av damm, jord eller annan torr smuts. När det gäller att tvätta golvet, om det inte har några smutsfläckar (särskilt om det inte finns någon fet eller oljig smuts), så kan du passera direkt till polering. Annars kan du använda en mopp eller trasa lämplig för trä som är fuktad endast med vatten, väl urkramad. I vattnet, kan du vid behov tillsätta specifika rengöringsmedel för parkett eller lite väl utspädd Marseilletvål.

Då är vi framme vid polering med olivolja. Du behöver

  • en hink med varmt vatten
  • 60 ml olivolja
  • 100 ml alkoholvinäger eller färsk citronsaft

Så här använder du ditt gör-det-själv-medel

  1. Blanda ingredienserna i hinken
  2. Ta en mopp som är för parkettgolv och blöt den lätt i hinken
  3. Försäkra dig om att du kramar ur moppen ordentligt, så att den bara är fuktig och inte genomblöt, passera den sedan på golvet i raka och regelbundna linjer, med början i andra sidan rummet mot dörröppningen
  4. Passera ett par gånger, alltid med moppen väl urkramad
  5. Låt det torka väl

Lukten av citron och vinäger försvinner snabbt, och även vattnet avdunstar. Oljan är dock den som tar längst tid att absorberas, ytan förblir till exempel vagt fet, gnugga den med en mjuk och torr trasa tills det har absorberats helt och nästa gång minskar du lite på mängden olja. 

Du kan också använda små mängder olja för att behandla de mest skadade områdena: du använder den oblandad, häll lite på en mikrofiberduk (inte direkt på träet) och gnugga försiktigt tills det har absorberat helt.

Bra jobbat!

Advertisement