En suckulent växt som ser ut som en ros? Lär känna denna vackra suckulent som kommer från Kanarieöarna

av Titti Carlberg

23 Februari 2022

En suckulent växt som ser ut som en ros? Lär känna denna vackra suckulent som kommer från Kanarieöarna
Advertisement

En av dess vanliga namn är Bergros, men i verkligheten handlar det om en suckulent (de som vi kallar "feta växter") som liknar en ros, med tjocka blad och jade färgad. 

Greenovia Dodrantalis är en växt som har sitt ursprung i den tropiska skärgården på Kanarieöarna, i synnerhet från Teneriffa. Dess andra vetenskapliga namn är Aeonium dodrantale. Dess tillväxt är långsam, vilket gör det lätt att odla den hemma, under de rätta förhållandena. Den når maximalt 20 cm i höjd och rosorna blir högst 6 cm i diameter. Upptäck mer om denna växt genom att läsa vidare.

Advertisement
  • Exponering: om du vill odla dem utomhus rekommenderar vi ett halvskuggigt läge, som inte nås hela tiden av solen, men inte heller för mörkt. Inomhus behöver den däremot ett ljust rum. Den tål inte intensiv kyla, så om du odlar den utomhus råder vi dig att ställa in den inomhus under vintermånaderna. Vintern är dock den tid då den växer som mest, så det är bäst att njuta av deras utveckling på nära håll.
  • Jord: liksom andra suckulenter behöver de ett väldränerande substrat. Det är därför bra att använda lite jord blandat med perlit och även pimpsten som är lätt.
  • Bevattning: den ska vattnas endast när underlaget är torrt, i princip varannan vecka på vintern (eller mer sällan) och lite oftare under varmare perioder och var noga med att inte överdriva.
Advertisement

Plantera dem inte i för stora krukor: i naturen växer de ofta i springor mellan klippor, så även i hemodling behöver de inte så mycket "utrymme". Man kan plantera om dem, om de växer konstant, högst varannat eller vart tredje år. 

Dessutom tenderar de mer yttre bladen i botten, när plantan är vuxen, att lossna mer från huvudkroppen och anta en svag rosa sandfärg.

Dessa växter producerar sedan mindre växter, oftast runt originalplantan, och om man vill kan man separera dem (alltid med steriliserade knivar eller saxar och med ett rakt snitt) för att skapa nya plantor. Eller så kan du låta dem alla växa tillsammans och beundra kompositionen som de formar själva.

Skulle du vilja odla dessa växter i ditt hem?

Advertisement