Fläckar i toalettstolen? Få bort dem med enkla hemgjorda medel

av Titti Carlberg

23 Februari 2022

Fläckar i toalettstolen? Få bort dem med enkla hemgjorda medel
Advertisement

Av all städning som behövs göras regelbundet är den av badrummet det mest irriterande, och framförallt när det gäller att göra ren toalettstolen. Det bildas fläckar i den och inte bara på grund av organiska rester, utan också på grund av kalk och rengöringsmedlet som vi ofta använder.

Då och då måste man alltså kavla upp ärmarna och ta tag i den tråkiga sysslan. Hårt vatten lämnar faktiskt avlagringar, inte bara på toalettstolens väggar utan också på toalettens botten som alltid är täckt med vatten. Till en början är fläckarna väldigt ljusgula men med tiden, om dessa mineralavlagringar inte elimineras, blir de bruna och smälter lätt ihop med annan smuts. Upptäck de bästa metoderna för regelbunden och noggrann rengöring av toalettstolen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Blekmedel: att hälla lite blekmedel i toalettstolen varje kväll eliminerar effektivt organiska rester som inte sköljs bort helt och sitter kvar på botten, men det är inte lika effektivt på kalkavlagringar. Dessutom är det bättre att bara hälla i en liten mängd eftersom det trots allt är förorenande.
  • För kalkavlagringar rekommenderas i allmänhet andra metoder. Och många av dem fungerar bäst om du dränerar vattnet från toalettstolen, så att du använder mindre produkter och egenskaperna i medlet arbetar bättre, eftersom det inte späds ut i toalettstolen. För att tömma ut vattnet, stäng helt enkelt ventilen i botten av toaletten för att förhindra att tanken fylls och spolar i vatten. Man kan också torka bort resterande vatten med en trasa eller hushållspapper.
  • Vinäger och bikarbonat: häll två koppar vit alkoholvinäger, häll sedan även två koppar bikarbonat, låt det verka i 30 minuter och spola sedan.
  • Vinäger och natriumperkarbonat: följ samma instruktioner.
  • Om resterna från kalkavlagringarna är särskilt svåra att få bort, och dessa medel inte har hjälpt, innan du spolar toaletten (eller tömma den på vatten igen) kan du "skrapa" med pimpsten eller något medium- fint sandpapper.
  • Tabletter för tandprotes: efter att ha tömt toaletten, häll en kastrull med varmt vatten (inte kokhett) i den och släng i en eller två tabletter, de löser upp sig snabbt. Gör det på kvällen så att det kan dra i flera timmar och spola morgonen efter.

Har du provat dessa metoder tidigare?

Advertisement