Kan bordssalt verkligen hjälpa mot stopp i avloppet?

av Titti Carlberg

21 Februari 2022

Kan bordssalt verkligen hjälpa mot stopp i avloppet?
Advertisement

Det finns många gör-det-själv-medel som kan användas för en första nödåtgärd när vi känner en dålig lukt eller misstänker att det är ett litet stopp i avloppet i badrummet eller köket, och beroende på fall kan de vara effektiva.

En av de mest populära är att hälla en stor mängd salt i avloppet, på grund av att dess konsistens kan lösa upp proppen av fettämnen i röret och göra att vattnet rinner ner bättre, men det finns även andra medel som är effektiva. Läs vidare för att få reda på mer.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Att använda salt kan hjälpa men det får inte vara för mycket och det ska åtföljas direkt med hett vatten. Men var försiktig, kokande vatten ska inte användas i PVC-rör som riskerar att deformeras. Och eftersom det faktiskt är den höga temperaturen i vattnet som gör det hårda arbetet, är det inte så viktigt att använda salt, inte ens i metallrören.

Vilka är alternativen att prova?

  • Om rören är blockerade av feta och oljiga ämnen, kan bikarbonat hjälpa till att absorbera och minska dålig lukt som kommer från avloppet
  • Koka upp vatten och häll i lite såpa eller till och med ett par matskedar borax som kan lösa upp fettet och därmed stoppet, om stoppet inte är för tjockt och det precis har bildats. Det är ett sätt att förhindra ett allvarligare problem.
  • Du kan försöka (om det inte är ett allvarligt fall) att hälla ett glas bikarbonat och sedan vit vinäger (två eller tre glas). Det reagerar och producerar en emulsion som med sin mekaniska verkan hjälper till att frigöra röret från blockeringen. Häll sedan på mycket hett vatten (inte i PVC-rören).

Om dessa metoder inte ger något resultat är det nödvändigt att ingripa manuellt, med rörmokarsonder, eller flexibla slangar med vev eller tång och en spets som kan greppa materialet som blockerar avloppet vilket kan vara användbart i dessa fall. För att kunna använda dem måste du ta bort några bitar av röret under diskbänken, så placera först en tillräckligt stor balja som vattnet kan rinna ut i. 

Det är naturligtvis alltid bättre att vända sig till en VVS-expert som kan använda hydrojetsystemet: när allt annat misslyckas blir det möjligheten att ta till för att undvika ytterligare skada.

Advertisement