Upptäck vad det är som förbrukar mest el i ditt hem och som gör att räkningen hög

av Titti Carlberg

21 Februari 2022

Upptäck vad det är som förbrukar mest el i ditt hem och som gör att räkningen hög
Advertisement

Användningen av el tillåter oss att varje dag använda alla föremål och tjänster som det skulle vara svårt att klara sig utan: lång bortom enkel belysning och uppvärmning, vi förbrukar faktiskt ständigt elektricitet och därför har vi fasta kostnader som vi skulle behöva ta itu med eftersom de ökar vissa perioder på året.

På vintern är uppvärmning och belysning det som konsumerar mest el, medan det på sommaren är luftkonditioneringen eller avfuktare som gör det möjligt att möta de varmare perioderna. Men vad är det för andra produkter som förbrukar elektricitet?

Advertisement

Värmeelement

Värmeelement

pxhere.com

Under de kallare månaderna förbrukar ett påslag av värmesystemen cirka 30% av all el som används per månad. Ibland är det alltså bra att justera systemen på lagom mycket för att bostaden ska vara varm när du kommer hem från jobbet: det behöver inte hållas så jättevarmt när ingen är hemma. Och hjälp dig själv med en bra värmeisolering: stäng dörrarna till de rum som inte används och täck alla luftdrag. 

Advertisement

Tvättmaskin

Tvättmaskin

Commons Wikimedia

Det är förmodligen den mest energikrävande hushållsapparaten, ännu mer om den är kombinerad torktumlare. Det är viktigt att upprätta en korrekt hygien, både personlig och den för bostaden, så att det räcker med att köra en kort tvättcykel, med låg temperatur och inte så många centrifugeringsvarv.

Elektriska eneheter

Elektriska eneheter

Pixabay

Från TV:n till mobiltelefonen, den kontinuerliga användningen av dessa enheter är en del av vårt dagliga liv och därför är vi vana vid att ladda dem ofta, men framförallt behåller vi alltid sladdarna till datorer, TV-apparater och mobiltelefoner i uttagen. Och detsamma för matberedare och hårtorkar med mera. Det råd som vanigtvis ges är att inte ha något inkopplat när det inte används.

Varmt vatten

Varmt vatten

pixnio.com

Elektriska varmvattenberedare är andra stora ansvariga apparater för vår förbrukning, så det bästa är att ha dem på när det behövs och ställa in temperaturen runt 50-60 grader under den kalla årstiden och 40 grader på sommaren.

Dammsugare

Dammsugare

Pexels

Om du har en hemma vet du att den är en ovärderlig allierad inom städning, som sparar tid och städar bättre än sopborstar, men den förbrukar mycket energi!

Advertisement

Lyse

Lyse

Pexels

Vi känner alla till det, det är bokstavligen den mest uppenbara formen av energiförbrukning. Det bästa är att välja ett energibesparande system, överväg ett system som du kan tända bara i vissa delar av rummet och kanske installera timers för utsidan eller för de rum som sällan används.

Matlagning

Matlagning

Pexels

Elspisar och ugnar brukar stå för cirka 10-12% av den totala elförbrukningen.

Vilken av dessa speglar bäst ditt vardagliga liv?

Advertisement