Vill du förhindra att skadedjur angriper dina blommor och grönsaker? Plantera tagetes i trädgården och i grönsakslandet

av Titti Carlberg

24 Februari 2022

Vill du förhindra att skadedjur angriper dina blommor och grönsaker? Plantera tagetes i trädgården och i grönsakslandet
Advertisement

Tagetes är relativt små växter med en generös blomning och de sprider sig väldigt snabbt i många olika miljöer, vilket gör dem väldigt lätta att odla. En annan användbar funktion är att de också fungerar som ett avskräckande medel för parasiter och skadliga djur för andra växter. Därför placeras de ofta i odlingar, för att skydda frukt och grönsaker som är särskilt älskade av insekter och parasiter. 

Så växten är inte bara känd och används i hela världen (från Latinamerika till Asien) för traditionella dekorationer på viktiga högtidsdagar, utan också allierade för våra trädgårdar och grönsaksland. Ta reda på mer om Tagetes genom att läsa vidare.

Advertisement
Pexels

Pexels

Hur stöter tagetes bort parasiter? Det är tack vare dess rötter: de släpper faktiskt ut kemikalier i jorden som dödar nematoder, det vill säga den art av maskar som orsakar de så kallade "gallarna", sfäriska utbukningar som växer på rötterna och ofta leder till för tidig död för växten, särskilt om det är ett ungt exemplar. Ämnena som produceras av tagetes är giftiga för andra typer av nematoder.

Den mest effektiva i denna mening verkar vara de så kallade "indiska nejlikorna" eller "franska calendula".

Hur ska man dra nytta av tagetes? Plantera dem bara runt rabatterna eller växterna i trädgården som du vill skydda mot nematoder, redan i slutet av vintern, så att den har gott om tid att slå rot. När de sedan vissnar kommer du att märka en slags nålformad tofs av frön som sitter på stjälken, som du lätt kan lossa med händerna. Det är med de som tagetes förökar sig, det räcker att samla dessa frön i slutet av sommaren eller under hösten, förvara dem på ett torrt och mörkt ställe till slutet av vintern, sedan är det bara att strö dem på marken och täcka dem med ett finger, eller lite mer, jord.

Tageterna blommar från våren till tidig höst och de kan även växa mellan tegel och andra trånga ställen, ett bevis på deras stora motståndskraft. Kort sagt, är de riktigt vackra och generösa växter!

Advertisement