Diskmedel till det många sysslor: upptäck i hur många hushållssysslor det är användbart

av Titti Carlberg

19 Februari 2022

Diskmedel till det många sysslor: upptäck i hur många hushållssysslor det är användbart
Advertisement

I köket saknas det aldrig en flaska flytande diskmedel: även de som har en diskmaskin diskar ibland lite disk för hand när de inte har tid på att vänta på att diskmaskinen ska bli tillräckligt full för att sätta igång den. Men diskmedlet som vi använder, och som generellt sätt är en ganska billig produkt, är också användbar i andra olika sysslor i hushållet, som till exempel på svettfläckar, eller för att kompensera produkten för att putsa fönster.

Upptäck hur många sätt du kan använda diskmedel på i hushållet.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • För sanitetsgods i badrummet: har du inte det specifika rengöringsmedlet för sanitetsgods redo att användas? Då kan du lita på diskmedlet. Häll några droppar på en svamp eller trasa för en daglig ytrengöring, eller blanda det med lite bikarbonat om det finns svårare kalkfläckar eller glorior.
  • För glas: förse dig med en tom sprayflaska och häll i ett glas alkohol (alternativt ren vodka av låg kvalitet eller vit vinäger), fyll sedan på med destillerat vatten och tillsätt några droppar diskmedel. skaka flaskan väl och spraya på en fönstertrasa som du gnuggar på fönstret, spegeln eller någon annan yta av glas.
  • För att förbehandla svettfläckar: när du ska tvätta ett plagg som har svettfläckar och vill vara säker på att det räcker med ett normalt tvättprogram, kan du förbehandla plagget med lite diskmedel. Häll en droppe diskmedel på fläcken, strö sedan över en tesked bikarbonat och skrubba försiktigt med en liten mjuk borste för att få produkten att tränga in i tygets fibrer. Du kan också lägga till en droppe skonsamt blekmedel eller väteperoxid. Låt plagget sedan ligga i blöt i varmt vatten i en halvtimme och fortsätt sedan med normal tvätt.
  • För golv i keramik, sten eller marmor: fyll en hink med varmt vatten och häll i några droppar skonsamt diskmedel, så får du ett hemgjort rengöringsmedel för den typen av golv. Eftersom det redan är ordentligt utspätt med vatten så behöver du inte skölja det efteråt, och för mindre ömtåliga golv kan du även lägga till två matskedar bikarbonat.

Har du provat alternativ användning av diskmedel tidigare?

Advertisement