Låt tvättmaskinen jobba: upptäck vad du kan tvätta i maskinen

av Titti Carlberg

17 Februari 2022

Låt tvättmaskinen jobba: upptäck vad du kan tvätta i maskinen
Advertisement

Vi använder tvättmaskinen till alla våra kläder och hushållslinne, nästan varje dag. För att tvätta för hand, förutom när det gäller väldigt ömtåliga plagg, är lyckligtvis en uppgift som inte längre tillhör oss. Men denna formidabla apparat kan också användas i många mer fall än vad man kan tro.

De första ledtrådarna hittar du i de mindre använda tvättprogrammen på många apparater, särskilt den senaste generationen eller de bästa i sortimentet: nu för tiden är det lätt att hitta tvättprogram för att tvätta kuddar, sidenplagg, gardiner och mycket mer. Följ bara instruktionerna för både de enskilda plagg som ska tvättas och instruktionerna på själva tvättmaskinen så kommer du att kunna tvätta många olika saker oftare och enklare. Men du kanske inte vet vilka saker du kan tvätta så vi anger några nedan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Sminksvampar: just de som vi applicerar foundation och concealers med och som måste tvättas ofta för att upprätthålla god hygien. Det kan göras för hand, speciellt med schampoo, men när vi använder dem och vi smutsar ner flera och det blir dags att rengöra dem alla blir det mycket lättare att lägga dem i tvättmaskinen.

Lägg dem i en nätpåse, de för ömtåliga plagg, använd ett ljummet eller kallt tvättprogram och låt sedan lufttorka.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Duschdraperier men även bordsdukar av plast: de förra riskerar ofta att bli en favoritbostad för mögel och det senare blir smutsiga av mat och när man inte känner för att stå och skrubba med en svamp, kan man köra dem i tvättmaskinen. Använd vanligt tvättmedel och välj ett kallt program som inte är för långt. Om de är genomskinliga kan du använda aktiva blekmedel. Lägg då en gammal handduk tillsammans med dem i tvättmaskinen som gnuggar sig mot dem så blir de lättare rena.

Shoppingkassar av tyg

pixnio.com

pixnio.com

Kramdjur: kontrollera alltid etiketterna först, som ofta anger om det är tvättbart i tvättmaskin och med vilka försiktighetsåtgärder. Om man kan tvätta dem på det sättet är det alltid bättre att lägga dem i en nätpåse för att skydda dem och använda ett tvättmedel som är lämpligt för barnkläder, i ljumma temperaturer. De kan lufttorka (platt, inte hängandes) eller torktumla på en låg nivå.

Pixabay

Pixabay

Dunjackor: om din tvättmaskin har ett program för täcken eller kuddar kan du använda det för dunjackor. Annars använder du ett program för ömtålig tvätt. Kom ihåg att tvätta dem ensamma, på låg temperatur och lufttorka dem eller i torktumlare, men utan värme och lägg in tennisbollar (3 eller 4) för att fördela dunet. Kontrollera dock etiketten för att vara säker.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Bilmattor: även här måste du kontrollera tillverkarens instruktioner eftersom handtvätt rekommenderas i de flesta fallen. När det är möjligt, kom ihåg att dunka dem kraftigt för att få bort det mesta av smutsen och dammet innan du lägger dem i tvättmaskinen. Det är stela föremål som inte mår så bra av att tvättas i maskin, så gör det inte så ofta och välj program med kall temperatur och för ömtålig tvätt, du kan även tillsätta lite desinficerande medel tillsammans med tvättmedlet. Låt dem lufttorka.

Har du tvättat dessa saker i tvättmaskinen någon gång?

Advertisement