Vill du förnya en gammal läderväska? Prova en uråldrig huskur som är så gott som gratis

av Titti Carlberg

19 Februari 2022

Vill du förnya en gammal läderväska? Prova en uråldrig huskur som är så gott som gratis
Advertisement

Väskor och andra accessoarer i läder är något som finns i de flesta människors garderober, även om det blir allt vanligare med syntetiska och vegetabiliska alternativ. Läder av animaliskt ursprung är ett dyrt och hållbart material, men det behöver en hel del skötsel för att hållas i bästa skick. Med tidens gång förlorar det sin mjukhet och glans och torkar som många typer av läder.

Detta är material som måste återfuktas och rekonditioneras med jämna mellanrum, så att de inte bara bibehåller sitt vackra utseende utan också minskar risken för att gå sönder eller förstöras synligt. Och för att göra detta kan du prova en gammal mormorskur som är gratis.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Du måste utgå från att de produkter som designats specifikt för skinn och läder är sådana som generellt ger snabbare och ofta tillfredsställande resultat, speciellt när det gäller en större restaurering. Men det skadar inte att prova en gammal kur baserad på komjölk, som är särkilt användbart för att skonsamt rengöra och återfukta väskor, för att ge dem tillbaka sin ursprungliga färg och lyster.

Utrusta dig med bomullstussar (eller disketter som du använder för att ta bort smink) och komjölk eller till och med en rengöringsmjölk för ansiktet.

Häll lite på bomullen, det räcker med en halv tesked och för den försiktigt över väskan och bred ut det ordentligt. Fortsätt med fler bomullstussar med mjölk tills du har täckt hela ytan utan att överdriva. Använd sedan torr bomull för att fortsätta gnugga försiktigt så att mjölken tränger in och ta bort överskottet. Låt väskan ligga på tork.

En annan mycket billig produkt som är ganska lätt att hitta för att rengöra ett par skor eller en väska som har blivit fläckiga, men också för att polera dem, är sadeltvål, vilket är precis vad som används för ridsadlar och andra läderproduker inom hästsport. I allmänhet hittar man vid köptillfället förpackningar utrustade med svamp, med vilken en mängd av produkten tas och gnuggas in på lädret med små cirkulerande rörelser. Torka sedan med en mjuk torr trasa för att få bort resterande tvålrester. Tänk på att inte blöta tvålen.

Vilken är din favoritmetod för att behandla läder?

Advertisement