Damma med en parfymerad spray som du enkelt gör själv

av Titti Carlberg

19 Februari 2022

Damma med en parfymerad spray som du enkelt gör själv
Advertisement

Damma hör till en av de hushållssysslor som vi helst skulle vilja slippa, men som vi inte kan fly från alltför länge, särskilt om det bor någon med andningsproblem i bostaden. Även utan sådana komplikationer, att andas in det damm som lägger sig på ytan på alla möbler och som flyger runt av våra rörelser eller små luftströmmar, är ett tillstånd av dålig hygien som kan gynna många andra typer av problem för vår hälsa. 

Att dammsuga är alltid en bra hjälp, men ibland finns det ingen anledning att använda den om vi bara ska damma av en liten yta, eller om det är en svår punkt att nå med dammsugaren. Då tar vi till dammtrasor eller mikrofiberdukar, och det kan också hjälpa med en spray som effektivt fångar upp dammet. Du kan förbereda den med några få och enkla steg.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du behöver:

  • en sprayflaska på 250 ml
  • 250 ml destillerat vatten (eller avmineraliserat)
  • en matsked Marseilletvål, antingen flingor eller flytande
  • 5-10 droppar tea tree doftolja (eller en annan doft som du gillar för att deodorisera rummet)

Tillvägagångssätt:

  1. Om du har tvålflingor ska du värma 100 ml vatten i en kastrull på låg värme, häll i Marseille-tvålen och rör om tills den löser upp sig och låt sedan allt svalna.
  2. Häll i allt vatten (de resterande 150 ml) i flaskan
  3. Häll i den upplösta tvålen eller den flytande och skaka så att allt blandas väl
  4. Tillsätt dropparna med doftolja och skaka igen

Klart! För att använda den är det bara att spraya lite på trasan som du ska damma med, så att den blir fuktig och dammet fäster bättre. Genom att använda utspädd Marseilletvål kan du även använda denna spray på trämöbler och inte bara på andra ytor.

Tea tree oljan har antibakteriella och svampdödande egenskaper som är väldigt effektivt att använda till detta. Det finns till och med dem som använder det outspätt direkt på trasan för att få bort dammkvalster (inklusive på madrasser). Det får lufttorka i ett par timmar innan man passerar med dammsugaren!

Vilket är ditt bästa knep mot damm?

Advertisement