Aldrig mer ludd på halsduken: hjälp dig skälv med det här användbara knepet

av Titti Carlberg

16 Februari 2022

Aldrig mer ludd på halsduken: hjälp dig skälv med det här användbara knepet
Advertisement

En varm och mjuk halsduk att linda rumt halsen under kalla vinterdagar för att skydda från kylan är en oumbärlig accessoar. Precis som mössor, sjalar och vantar. Alla dessa plagg anses generellt vara känsliga och bör därför behandlas med särskild omsorg så att man inte förstör fibrerna och därmed håller längre.

Att sköta dem på rätt sätt gör det dessutom möjligt att undvika bildning av ludd, det så kallade fenomenet noppig, vilket alltid förstör utseendet på ett ylleplagg, som gör att det ser mer slitet och äldre ut än vad det egentligen är.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ludd är inget annat än små fibrer som separeras från ytan på klädesplaggen när de tvättas i tvättmaskin och som hamnar på de andra kläderna som tvättas samtidigt. Men vad ska man göra för att undvika detta fenomen? Generellt rekommenderas det bland annat att tvätta plaggen ut och in, men med haldukar är ju det omöjligt, så försök att vara försiktig: 

  • Överbelasta inte trumman: när tygerna gnuggas mot varandra orsakar det mer ludd. Du kan testa att använda speciella nätpåsar att lägga plagget i när du tvättar dessa ömtåliga plagg, om du hittar tillräckligt stora.
  • Föredra skonsamma tvättprogram: det finns speciella för ull eller de som är för handtvätt. Det är ialla fall nödvändigt att försöka minska antalet varv på centrifugen, och kanske till och med sortera tvätten efter det som är mest ömtåligt.
  • Om möjligt, tvätta för hand de mest ömtåliga och luddiga plaggen: halsdukar blir trots allt inte lika smutsiga som andra klädesplagg, och det räcker oftast att bara fräscha upp dem lite grann för att få bort lukter som har fastnat och för att regenerera fibrerna lite med specifika produkter. Så det räcker med en 30-graders tvätt (fast helst 20) och lite milt tvättmedel och låta det ligga i blöt i en dryg halvtimme. När det är dags att skölja ska du krama ut vattnet försiktigt, undvik att vrida och gnugga. 
  • Använd produkter som avluddar: de används ofta i en förtvättfas och hjälper till att omstrukturera ullens fibrer.

Visst är det värt att ta hand om halsdukarna på ett omsorgsfullt sätt?

Advertisement