Brödkavel att rengöra? Upptäck det bästa sättet att göra det på efter att du har använt den

av Titti Carlberg

19 Februari 2022

Brödkavel att rengöra? Upptäck det bästa sättet att göra det på efter att du har använt den
Advertisement

Mellan söta och salta tillredningar finns det många tillfällen då en kavel kan användas i köket; det är ett traditionellt redskap som kan användas på många olika sätt. Det finns modeller med träcylinder som roteras eller fixeras, modeller med en slät eller bearbetad yta (för att dekorera degen), korta eller långa modeller, tunna med metallhandtag. Alla har dock en rulle i trä, ett poröst material som det inte är lätt att rengöra på samma sätt som andra hushållsredskap.

Precis som med skärbrädor och andra köksredskap av trä är det viktigt att man tvättar och desinficerar dem rätt så att de håller längre.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • För att få bort rester av deg finns det två metoder man kan använda sig av: med bikarbonat eller bordssalt (och citronsaft). Bikarbonat och salt (helst finssalt) har en mild nötande effekt, de ska gnidas med handen över träytan för att få bort alla degrester. Sedan, om du vill, kan du skära en citron på hälften och använda den som en svamp på kaveln, pressa lite för att få ut lite saft (eller använd redan pressade halvor). Citron desinficerar och avfettar naturligt och det finns ingen anledning att skölja om inte kaveln var smutsig. 
  • För att tvätta kaveln kan du använda citron enligt ovanstående anvisningar, eller ta nästa steg och använda varmt vatten för att skölja av den. Du kan också använda lite diskmedel (eller Marseilletvål). Fast det är bättre att inte använda så mycket diskmedel eftersom det riskerar att bli kvar i träets fibrer. Det är också viktigt att du aldrig diskar kaveln i diskmaskinen.
  • För en enstaka djuprengöring kan du använda vit vinäger eller väteperoxid:blanda en del vinäger eller väteperoxid och fyra delar vatten i en balja och sänk ner kaveln i det i 5-10 minuter, skölj sedan noggrannat. Även här kan du använda lite skonsamt diskmedel, om du vill, men skölj noga med varmt vatten.

När det gäller träredskap är det alltid bra att låta dem torka helt innan de läggs undan i lådan för förvaring, för att förhindra fukt och mögelbildning. Dessutom kan man då och då, passera en tunn hinna av olivolja för att ge näring åt träet, massera väl så att det tränger in ordentligt. Du ska bara använda lite olja så att det absorberas annars blir det bara en fet hinna som drar åt sig smuts. 

Advertisement