8 mormorsknep för att lösa små och stora vardagsproblem

av Titti Carlberg

14 Februari 2022

8 mormorsknep för att lösa små och stora vardagsproblem
Advertisement

I vardagen finns det situationer och små problem som man ofta vänjer sig vid och lär sig leva med, men ibland behöver man bara veta rätt lösning för att eliminera dem. Oavsett om det handlar om att säkerställa kvaliteten på något eller att hitta sätt att noggrant rensa upp typer av smuts som verkar oövervinnliga, är chansen stor att det finns något mormorsknep som du ännu inte har provat eller som du inte kände till.

Följande har vi samlat några knep som är användbara för att lösa vardagliga problem.

Advertisement
Pexels

Pexels

För att kontrollera om honungen är av bra kvalitet och att den inte har blandats med glukoslösningar, majssirap eller något annat, är det bara att hälla lite i ett glas vatten. Utblandad honung löser upp sig direkt, medan äkta honung ligger kvar på botten i en klump. Även när du lägger lite honung på en bit hushållspapper, och den inte absorberas kan man vara säker på att den är av bra kvalitet.

Advertisement

Vill du få ditt badkar, bidé eller handfat att bli skinande rent? Då kan du använda två enkla ingredienser som citrusfrukt (citron, bergamott eller lime i synnerhet) och vanligt matsalt. Skär frukten på mitten, strö den med salt och gnugga med den som om den vore en svamp. Använd dock inte denna metod för ofta för då är det risk att den keramiska finishen förstörs, utan använd den bara när det finns smuts som är svår att få bort med andra metoder.

Pixabay

Pixabay

För att deodorisera en matta kan du använda te på samma sätt som med bikarbonat. Använd krossade torkade teblad (som de i tepåsar). Du kan även använda de som du har använt i ett te som är förberett, men vänta tills det har torkat helt.

Strö ut det på mattan (det behövs ganska mycket) och låt det verka i 30-60 minuter, dammsug sedan upp det. Det bästa är att använda ett te med mynta eller citrussmak.

Om du vill att snittblommor i vas ska leva lite längre kan du tillsätta en kork munvatten i vattnet: de antibakteriella egenskaperna dödar bakterierna på stjälken på samma sätt som de dödar dem i din mun.

För att diska glasflaskor invändigt är det bara att fylla dem till hälften med vatten, tillsätt sedan vit vinäger tills flaskan är fylld till trekvarts och häll slutligen i 3 matskedar grovsalt. Dra åt korken (eller stäng igen med din tumme) och skaka flaskan ordentligt, så att saltet och vinägern lossar på smutsen och avfettar invändigt..

Advertisement

Om det finns lite rost på ett knivblad, skiva då en lök och gnugga den på det rostiga bladet, så blir den som ny!

För att försöka få bort en fläck av bläck från ett klädesplagg, kan du göra en kräm genom att blanda cremor tartar och citronsaft i lika delar. Täck fläcken med det och låt det verka i 3 eller fler timmar, och tvätta sedan plagget som vanligt.

Advertisement

Om du har bränt fast mat i kastrullen och du inte får bort det är det bara att ta resterna från ett par eller tre citroner i bitar, lägg dem i kastrullen och häll på vatten tills det täcker citronerna och låt det puttra med lock på i cirka tio minuter. Häll inte bort det förrän det har svalnat: resterande smuts lossnar sedan när du diskar kastrullen på vanligt sätt.

Kände du redan till dessa mormorsknep?

Advertisement