Har du ett vitrinskåp i din bostad? Upptäck hur du kan få det skinande rent och som nytt

av Titti Carlberg

15 Februari 2022

Har du ett vitrinskåp i din bostad? Upptäck hur du kan få det skinande rent och som nytt
Advertisement

Vitrinskåp är eleganta möbler som ofta står i vardagsrummet eller salongen: dessa skåp med hyllor är oftast i glas, från väggarna till hyllorna till dörren, de är i själva verket designade för att exponera allt vi ställer in i dem. Som en monter, men med mer funktionella, för de är faktiskt möbler som ska hållas i ordning.

I de flesta fall innehåller de porslin, kanske de värdefulla som är reserverade för viktiga tillfällen: men allt oftare blir de också möbeln där man kan ställa ut några samlingar av föremål, som du är speciellt rädd om, såsom miniatyrer, silverföremål, ädelstenar eller föremål som inte går att få tag på längre.

Allt detta förtjänas därför alltid att vara väl synligt, och när glaset i denna möbel täcks med en hinna av damm eller beslöjas av smutsstrimmor som skymmer sikten, förlorar de sin skönhet. Att återföra dem till sin forna glans är dock enkelt och billigt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Precis som andra möbler i rummen blir vitrinskåpen smutsiga hela tiden och då de är gjorda av glas så syns dammet mycket tydligare. För att göra ren dem kan du använda samma metoder som används för fönster och speglar: efter att du har dammat av dem (med en dammsugare eller trasor av mikrofiber eller ett annat material) kan du sedan använda produkter för att köpta specifikt för glas och fönster eller använda:

  • denatuerad alkohol och tidningspapper; skrynkla ihop ett pappersark tills det blir som en boll och fukta den med 70-gradig alkohol. Gnid på glaset med linjära rörelser och utan att gå över samma plats för många gånger (då blir det glorier). Om det inte finns för mycket smuts kan du fukta samma ark tidningspapper, annars tar du ett nytt. Det viktiga är att inte blötlägga dem för mycket, och gradvis minska mängden alkohol när fläckarna försvinner.
  • Vit vinäger, för att blanda i lika delar med vatten (även destillerat) i en sprayflaska, skaka och spraya sedan allt på en ren mikrofiberduk, som du drar över glaset. Om flaskan sprayar väldigt tunt kan du spraya direkt på glaset och torka omedelbart med trasan, försök alltid att inte göra cirkulära rörelser som lämnar synliga ränder.
  • Talk: fyll en spraybehållare med 350 ml mycket varmt vatten, häll i en matsked talk och skaka ordentligt tills talken löses upp. Spraya på glaset och torka omedelbart med en trasa och gnugga med regelbundna rörelser. Om du tycker att det lämnar ränder på glaset, så ska du spraya blandningen direkt på trasan och torka direkt ytan som ska göras ren. Så fort du har torkat hela ytan, och när glaset är torrt, passera en annan dammfångande trasa för att ta bort eventuellt kvarvarande talk.

När du har ställt in föremålen på nytt på hyllorna kommer vitrinskåpet att se ut som nytt!

Advertisement