Vill du att mjölet håller längre? Upptäck kyl- och frysmetoden

av Titti Carlberg

27 Februari 2022

Vill du att mjölet håller längre? Upptäck kyl- och frysmetoden
Advertisement

Alla som älskar att tillbringa tid vid spisen vet säkert hur man använder många olika sorters mjöl, och har säkert skafferiet fullt av dem året runt. Men även de som inte har så mycket tid att lägga på matlagning har säkert alltid minst ett paket mjöl hemma. För de förstnämnda finns dock risken att behöva slänga en massa mjöl vid den tiden på året då det börjar bli varmare och mjölmalen vaknar till liv, och de inte hinner konsumera förpackningarna i tid. För de sistnämnda uppstår istället problemet att de har förpackningen för länge i skafferiet så de löper risk att bli för gammalt om de inte förstörs av mal.

Så hur ska man förvara mjölet för att slippa kasta det efter ett tag? Det låter konstigt, men det ska förvaras i kylskåpet eller i frysen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Detta är ett praktiskt knep, även i mycket fuktiga hem, eller under mycket varma perioder när spridningen av insekter och bakterier är farlig för alla sorters livsmedel, inklusive mjöl. 

  • kylskåpet: häll alla sorters mjöl i lufttäta behållare. Antingen i glas eller plast, eller till och med lufttäta plastpåsar. Det viktiga är att ingen fukt kommer in i förpackningen. Det vita mjölet kan hålla sig i upp till ett år i kylskåpet och det fullkorniga i drygt 6 månader.
  • frysen: alltid i behållare, men du måste vara noga med att släppa ut luften från påsarna. Så den bästa lösningen är att skapa vakuumet (föredragsvis med en apparat, men du kan också göra det med ett sugrör). Frystemperaturen dödar alla oönskade gäster, och vitt mjöl håller i upp till två år, fullkornsmjöl i upp till ett år. 

Sedan när det är dags att använda det, tina upp det i rumstemperatur och inte i mikrovågsugnen eller liknande. Och när det väl är tinat kan du inte frysa ner det igen.

Detta är ett användbart knep även när du åker bort på semester, så det finns ingen risk att du kommer hem och hittar skafferiet fullt med mal!

Har du aldrig haft mjöl i kylskåpet eller frysen?

Advertisement