Ja till växter i sovrummet: upptäck de 4 doftande sorterna som gör att du sover bättre!

av Titti Carlberg

14 Februari 2022

Ja till växter i sovrummet: upptäck de 4 doftande sorterna som gör att du sover bättre!
Advertisement

Växter i hemmet är alltid en detalj som är unikt i inredningen, de gör rummen genast mer välkomnande. Att se gröna växter runt om i bostaden, och att ta hand om dem, är en kontakt med naturen som också hjälper till att göra dig avkopplad: genom åren har flera studier till och med visat att det att ha en växt i huset främjar kreativiteten, motverkar stress och hanterar depressiva tillstånd.

Men är det bra att ha växter i sovrummet? En gång i tiden trodde man att det var dåligt för hälsan, men så är inte fallet. Beroende på rummets storlek kan en eller några växter i sovrummet faktiskt vara fördelaktigt. De kan inte bara hjälpa till att rensa luften vi andas, utan vissa avger en delikat doft som framkallar sömn och främjar avslappning. Kort sagt förbättrar de sömnkvaliteten, vilket säkerligen också har utmärkta konsekvenser för den allmänna hälsan.

Advertisement

Jasmine

Jasmine

Pixabay

Väldigt vacker att se på och med en berusande doft är jasmin bland de växter vars doft kan förbättra sömnkvaliteten. De behöver mycket lyse och regelbunden vattning (särskilt under blomningsperioden), så de klarar sig bra i ett rum som vetter mot syd eller väst, där de kommer att förvaras nära fönstret eller på fönsterbrädan.

Det finns också klättrande sorter, som ofta åtföljs av en spaljé vid köpet, och det finns även dem som har stjälkar som faller nedåt.

Advertisement

Gardenia

Gardenia

En annan vit och väldoftande blomma. Gardenian är avgjort elegant, och dess blommor påminner lite om rosor. Odlingen kräver tålamod och mycket uppmärksamhet: de behöver också mycket naturligt ljus och jorden måste förbli fuktig. Men var noga med att inte överdriva med vatten för då kan rötterna ruttna. De har en långsam tillväxt och bildar en kompakt buske, på våren och sommaren kan de även stå utomhus.

Pexels

Pexels

Av alla dofter är kanske den mest kända bland fytoterapeutiska läkemedel mot ångest. Lukten av denna växt kan minska takykardi, högt blodtryck och stress, och det är ingen slump att många botemedel och skönhetsprodukter som främjar avslappning innehåller eterisk lavendelolja. 

Lavendel älskar värme och ljus, fruktar låga temperaturer och vattenstagnation, men de är annars väldigt lätta att odla och växer snabbt, samtidigt som de är lätta att föröka med sticklingar. Placera dem på en solig plats i rummet och vattna dem först när jorden (väl upplöst och dränerande) är torr, de blir ett bra komplement till sovrummet.

Doftranka

Doftranka

Commons Wikimedia

Dess vetenskapliga namn är Stephanotis floribunda och det är en växt som till utseende och doft liknar jasmin. Blomningen varar i flera veckor och är den som för med sig doften som får oss att slappna av. Det är en klätterväxt, så den ser bra ut på en spaljé (kanske en av bambu). Den gillar konstant luftfuktighet och en temperatur runt 15 grader utan att sjunka under 10 till 12 (även om den under en kort period kan klara 5 grader). Under blomningsperioden får den inte utsättas för temperaturförändringar, för då förlorar den blommorna.

Skulle du vilja ha dessa växter i sovrummet?

Advertisement