Ska du göra ren tvättmaskinen? Desinficera den bättre med dessa enkla huskurer

av Titti Carlberg

12 Februari 2022

Ska du göra ren tvättmaskinen? Desinficera den bättre med dessa enkla huskurer
Advertisement

Även om de arbetar konstant med varmt vatten och tvättmedel, inne i tvättmaskinen samlas det smuts med jämna mellanrum. Och när du inte rengör den på en längre period kommer smutsen sannolikt att generera mögel och dålig lukt, vilket är obehagligt men också dåligt för din hälsa.

Kalk bildas lätt i dessa apparater vilket måste elimineras för att säkerställa en rätt funktion och förlänga livslängden på själva apparaten. För en noggrann rengöring av tvättmaskinen kan du använda några enkla huskurer som de vi anger nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vinäger och tvättsoda (natriumkarbonat):

  • tvättsoda är en produkt som ofta används i formuleringen av många tvättmedel som vi vanligtvis använder. Den kan ta bort fet smuts och desinficera ytor, samt verka mot kalk. Att ha en del hemma är därför nyttigt vid många tillfällen, även vid rengöring av tvättmaskinen. Tvättsoda är mer slipande än bikarbonat, så använd det sparsamt. Häll en liten handfull i trumman och kör en kort tvättcykel på hög temperatur. Om du har hårt vatten så är det lätt att det bildas kalk och då ska du istället använda en halv liter vinäger och 2 msk natriumkarbonat. Vinäger är som bekant också en utmärkt allierad för att avfetta smuts och bekämpa kalkavlagringar. Men var noga med att inte skada gummit i tätningarna för det kan leda till långsiktiga skador på tvättmaskinen.
  • Vinäger kan också användas för att göra rent tvättmedelsfacket: ta bort den från maskinen och blötlägg den i lika delar varmt vatten och vinäger i en balja i cirka tio minuter. Skrubba bort smutsen i alla springor med en tandborste och skölj sedan noggrant. Sätt tillbaka facket när det är helt torrt.
  • För packningarna (till exempel på luckan), blöt en mikrofiberduk med vatten och lite vinäger och för in den i höljet gnugga eventuella fläckar eller ansamling av tvättmedel. På liknande sätt kan du använda väteperoxid.
  • Glöm inte att kontrollera filtret, det är vanligtvis placerat i ett nedre hörnet på framsidan av tvättmaskinen: förutom att rengöra allt fast skräp kan du hålla det genomblött tillsammans med tvättmedelsfacket, kanske en lite längre tid. Tänk alltid på att lägga trasor eller gamla handdukar under tvättmaskinen när du skruvar av filtret eftersom det vanligtvis rinner ut en massa vatten.

Bra jobbat!

Advertisement