Tom och tråkig korridor? Prova dessa förslag på inredning för att försköna passagen

av Titti Carlberg

11 Februari 2022

Tom och tråkig korridor? Prova dessa förslag på inredning för att försköna passagen
Advertisement

I vilken bostad som helst är korridoren en nödvändig väg för att ta sig till de andra rummen, de som faktiskt besöks av alla invånare i bostaden.

Och även detta utrymme bidrar till bostadens estetik och förtjänar därför att inredas med rätt uppmärksamhet: de är rymliga utrymmen där vi kan ha föremål som vi inte har hittat plats för i de andra rummen, som till exempel tavlor eller lampor, som i ett annat rum inte platsade in. Låt dig inspireras av förslagen som följer nedan.

Advertisement

De är ofta långa, smala utrymmen utan direkt naturligt ljus. I de fallen är det nödvändigt att förbjuda - nästan alltid - mörka färger och istället använda vitt för väggar och tak. Golvet blir troligen en förlängning av det av det i några av de kommunicerade rummen, vilket ger en känsla av kontinuitet och integration.

Advertisement

Dekorationerna kommer att liva upp detta utrymme: allt som kan förse den vita och enkla korridoren kommer att definiera dess karaktär och ge färg. Och en lång matta bidrar till att framhäva miljön.

Själva formen på en korridor är sådan att den automatiskt riktar blicken mot ändarna, så väggen, dörren eller utrymmet i slutet av korridoren måste förtjäna denna uppmärksamhet. De kan målas eller beläggas med material för att skapa en behaglig kontrast.

Om du ändå vill ha mörka färger på väggarna, ha det då bara på en del. Om de är höga kan du välja att ha det på den övre delen och lämna den nedre delen vit. Tänk annars på den motsatta kombinationen. Taket måste dock förbli vitt.

Glöm inte att ljuskronorna inte bara kommer att helt behöva lysa upp ett utrymme som annars skulle vara dystert i sig, utan kommer att vara de verkliga huvudföremålen i denna "catwalk" med få andra föremål för att avleda uppmärksamheten. Så unna dig en som är vackert designad.

Advertisement

Tänk också på hur det kommer att se ut när de tänds på kvällen och natten: vissa kan skapa vackra mönster med skuggor på väggarna.

Korridorerna är ofta bostadens "galleri", lite som väggarna i trappan. Här kan du hänga tavlor, foton, teckningar och annat för att göra ett ofta kalt utrymme intressant.

Advertisement

Varhelst du kan få tillräckligt med naturligt ljus kan du ha växter. Annars kan du välja de i plast (men de som ser äkta ut). En riktig växt kan också vara en fröjd för ögonen i en annars trist korridor (om det finns tillräckligt med naturligt ljus), eller bli föremålet som ramar in slutet på korridoren.

Hur skulle du vilja inreda din korridor?

Advertisement