Shabby chic kök? 10 förtrollande idéer för att inreda det med stil och romantik

av Titti Carlberg

11 Februari 2022

Shabby chic kök? 10 förtrollande idéer för att inreda det med stil och romantik
Advertisement

Att välja en exakt inredningsstil innebär att hitta den perfekta harmonin och kombinationen av de olika detaljerna som utgör den, och i fallet med den shabby chic estetiken, balansen mellan dessa två, den mer charmiga och eleganta och den som värdesätter ödmjuka föremål och gynnar ett utseende för varje material och yta, och förändras då och då till något annat.

Beroende på om balansen tippas på de mest charmiga detaljerna, inklusive spets, broderier och blommotiv, mer eller mindre mättade pastellfärger, eller på enkla gamla föremål som återvunnits med kreativitet och till ett till synes ovårdat utseende, kan det faktiskt bli en lite annorlunda inredning. Nedan hittar du några idéer för att inreda köket i en shabby chic stil.

Advertisement

Kannan med den lätt skadade emaljen och ålderstecken på bordets färg kombineras med föremål i vintagestil, med enkla material och vita bomullsgardiner.

Advertisement

Ett rustikt kök, med många bondgårdsdetaljer men också obestridlig shabby chic smak är en idealisk kompromiss för dem som inte vill omge sig med för många påverkade föremål.

Olika nyanser av pastellrosa mellan möbler och kökstillbehör, på en vanlig vit bakgrund. När du väl har bestämt dig för denna färgpalett är det bara fråga om att alltid välja modeller som får dig att tänka på förr.

Vitt och grått är bakgrunden till många rosa eller ljusblå föremål, och framförallt blommiga rosetter, hjärtan och blommor vid alla tillfällen: det är verkligen ett romantiskt kök som förenar all den charmiga själen i en shabby chic stil.

Ofta är det eleganta föremålet (kombinationens chica) en ljuskrona som påminner om kristallerna i de eleganta bostäderna från det förflutna.

Advertisement

Om det drag du gillar hos denna möbeltrend däremot är blommotiv kan du välja ett delikat och graciöst mönster till kökstapeten.

Å andra sidan, när accenten faller på den shabbiga delen kommer mer rustika lösningar att föredras, de som antyder ett enkelt och ödmjukt liv som är inspirerat av det förflutna.

Advertisement

Det finns många gör-det-själv-projekt att fylla i ett shabby chic kök med dekorationer och tillbehör, till att börja med återvinning av pallar och fruktlådor av trä.

Skyltar och gamla föremål som återvunnits från någon loppmarknad: de är utmärkta inspirationer för denna stil.

Advertisement

Vill du ha öppna lösningar istället för väggskåp? Varför inte hyllor med dekorerade träfästen?

Skulle du vilja inreda ditt kök i Shabby chic stil?

Advertisement