Gör toalettsitsen vit med några enkla husmorsknep

av Titti Carlberg

07 Februari 2022

Gör toalettsitsen vit med några enkla husmorsknep
Advertisement

Det dagliga användandet av toaletten innebär oundvikligen att det finns delar som slits ut före andra, i synnerhet toalettsitsen som i de flesta fall är gjord av vit plast. Till skillnad från resten av toaletten som är gjord av keramik, vilket är ett avgjort hållbart material, är plasten ett tillbehör som slits mycket snabbare. Faktum är att den med tiden visar gråaktiga eller gulaktiga glorior men även om den ännu inte har fått den färgen så är det alltid lika viktigt att hålla den ren och väl desinficerad.

För att återfå sitsen vit kan du prova dessa väldigt enkla husmors knep.

Advertisement
Creativo

Creativo

Eftersom det är ett material som är mindre motståndskraftigt mot nötning än keramik, är det tillrådigt att inte använda s aggressiva ämnen på den.

Faktum är att i allmänhet kan du använda tvål och varmt vatten för att göra ren sitsen och locket. Det går bra med en antibakteriell handtvål, men även diskmedel går bra. Även desinficerade våtservetter är en bra metod, men kom ihåg att slänga dem i soppåsen och inte i toaletten för att undvika stopp, och torka av efteråt med hushållspapper eller en mjuk trasa.

Det finns även andra medel som hjälper till att bleka en toalettsits när den visar tecken på åldrande, men de är mer aggressiva och riskerar också att förstöra den glansiga finishen och erodera det övre lagret av plasten. Det är vit vinäger, blekmedel, citronsaft eller citronsyra upplöst i vatten. Även bikarbonat eller salt, på grund av sin kornighet, är nötande och eroderar toalettsitsens yta vilket gör den något strävare men också mer porös och underlättar därför häckning av smuts och bakterier.

Så det kommer säkert att blekna, men du måste också vara konstant med att göra rent med tvål och vatten för att hålla den i bra skick under en lång tid. När detta inte längre är möjligt är det dags att byta ut toalettsitsen.

I vilket fall som helst är det tillrådigt att inte använda produkter som är avsedda för sanitetsgods, som ibland fläckar eller missfärgar plasten för alltid.

Advertisement