Hur ofta städar du dessa hörn i din bostad? Upptäck var du behöver dammsuga lite oftare

av Titti Carlberg

20 Februari 2022

Hur ofta städar du dessa hörn i din bostad? Upptäck var du behöver dammsuga lite oftare
Advertisement

Dammsugaren är en stor allierad i våra hushållssysslor, framförallt om vi har husdjur eller en trädgård där vi går ut och in flera gånger om dagen och drar med oss damm och jord. Det är en god vana att dammsuga ett par gånger i veckan på de punkter där vi går mest och sedan ägna några timmar en gång i veckan till en mer noggrann städning, även i hörnen.

Men även om man gör det, finns det dock punkter i bostaden som man lämnar ostädat längre perioder även om de borde städas med jämna mellanrum. Upptäck vilka genom att läsa vidare.

Advertisement
Liliana Drew/Pexels

Liliana Drew/Pexels

  • Fönsterluckor: om man har några är det troligt att vi inte regelbundet oroar oss för att damma av persiennerna, som dock är en verklig behållare för damm och smuts. Och när man öppnar fönstret kommer det dammet att blåsas in i bostaden av varje vindpust. Oavsett om man gör det med dammsugaren eller en gammal trasa, bör de rengöras regelbundet. Det är bra att komma ihåg gardinerna också.
  • Möbelklädsel: klädda delar av fåtöljer, soffor och stolar förtjänar en veckobehandling (ännu oftare om man har husdjur) med dammsugaren. Och detta är ännu viktigare när det kommer till icke-borttagna element. På tal om vadderade och svårtvättade plagg ska man heller inte glömma bort madrassen, som det är bra att strö lite bikarbonat på 30-60 minuter innan man dammsuger den!
  • Golvlister och karmar av dörrar och fönster: när vi dammsuger eller sopar når vi inte golvlisterna så bra, som därmed täcker sig med damm. Det är därför nödvändigt att torka dem med en fuktad trasa.
  • Falska växter och kvistar: om bostaden inte är tillräckligt ljus för att odla växter, eller man inte har tid att sköta dem är det bättre att välja falska växter. Alla slags liknande dekorationer, inklusive plastväxer måste rengöras från damm minst en gång i månaden.
  • Lådor: vi diskar bestick, tvättar kläder och allt annat vi lägger i lådorna. Och de förblir stängda med rena föremål inuti, men då och då måste man komma ihåg att städa dem också. Kanske vid den berömda påskstädningen.
  • Under sängen, soffan, fåtöljer och bord: att komma ihåg att dammsuga under sängen en gång i veckan, och under soffan och bord åtminstone en gång i månaden är en bra regel för hygien.

Brukar du också skjuta upp dessa städningar längre än nödvändigt?

Advertisement