4 misstag att undvika om du vill att ditt hem ska verka mer rymligt och mer beboeligt

av Titti Carlberg

06 Februari 2022

4 misstag att undvika om du vill att ditt hem ska verka mer rymligt och mer beboeligt
Advertisement

Ibland inser du inte att de val som har gjorts under åren, eller de du gör när du möblerar ditt hem från grunden, att det kan sluta med att du förstör potentialen i utrymmet som du inreder.

Om ett rum är litet till storleken bör du hitta ett sätt att få det att kännas rymligare, luftigare, en plats att röra sig fritt utan att offra komforten. Och ibland hämmas detta mål av något ogenomtänkt val, som kändes bra just då men visade sig vara fel i längden. Faktum är att det är väldigt lätt att inreda på fel sätt, som vi kommer att visa nedan.

Advertisement

Mörka färger i inredningen

Det är ett frestande tabu: vackra och fascinerande, speciellt när vi ser några perfekt lyckade exempel, men det är också en inredning som du lätt kan ledsna på. Oavsett uppskattningsfaktor över tid är mörka väggar, golv och möbler möjliga val bara om rummet är stort och framförallt väldigt ljust - både tack vare en öppning utåt som släpper in mycket naturligt ljus under dagen, och med ett adekvat diffust belysningssystem i hela rummet. Annars är det värt att undvika mörka färger.

Om du tror att du, förr eller senare, kommer att sälja eller hyra ut bostaden, är det nästan säkert att rum med för tryckande färger kommer att få potentiella köpare eller hyrestagare att avstå.

Advertisement

Skrymmande TV-bänk

Den moderna stilen vänder sig alltmer mot några funktionella element i varje rum: smidiga och lätta linjer, enkla former och platsbesparande. Så desto mer voluminiösa eller överdrivet bearbetade väggskåp, byråer och andra möbler ger en föråldrad känsla. En av dem som nu kan ignoreras är utan tvekan TV-bänken. Numera är TV-apparater platta skärmar, att fästa på väggen, med specifika stöd  och till och med så stora att de täcker en hel vägg, eller omgiven av högtalare eller soundbars och inget annat.

Tunga gardiner och fönsterkarmar

Tunga gardiner tynger och döljer fönstret. Med tanke på att fönstret också är källan till naturligt ljus, är det bättre att lämna det så fritt som möjligt. Det är helt okej att ha gardiner, men inte av den skrymmande eller pråliga sorten. Detsamma gäller för fönsterkarmar och listerna ovanför fönstret och gardinen: under vissa förhållanden ger de en unik och elegant touch, men i de flesta fall kan de ge en slarvig känsla och det ser bara bra ut på mycket höga men inte överdrivet breda fönster.

Tänk på om ingripandet på dessa element skulle kunna förnya din bostad och göra den mer ljus och rymlig!

 

Advertisement