Citronsyra i badrummet: en ekonomisk och naturlig allierad för många olika användningsområden

av Titti Carlberg

04 Mars 2022

Citronsyra i badrummet: en ekonomisk och naturlig allierad för många olika användningsområden
Advertisement

Citronsyra är ett ämne som kommer från frukt, det framställs som ett pulver av vita kristaller och är mycket lätt att hitta på marknaden till ett lågt pris. Det används både i livsmedelshantering och till många hushållssysslor, med tanke på dess förmåga att döda olika typer av bakterier, mögel och svampar. Av samma anledning används den också ofta inom industrisektorn vid tillverkning av sanerings- och avfettningsämnen.

Produkten är därför användbar även i badrummet, för att rengöra och sanera de olika ytorna så att vi inte behöver ta till de kemiska produkterna som är skadliga för vår hälsa och för miljön. Läs vidare för att få reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Rengör WC:n: lös upp 30 gram citronsyra i 450 ml varmt vatten, tillsätt 30 ml milt diskmedel (Marseilletvål fungerar också bra), och om du också vill att produkten ska dofta behagligt kan du hälla i 30 droppar av en eterisk olja efter eget önskemål (citron, tea tree eller mynta brukar vara bäst), blanda allt i en sprayflaska och använd detta för att göra ren toalettstolen med en svamp. Låt verka i 20-30 minuter innan du sköljer
  • Badrumshyllor: värm 250 ml vatten, lös upp 200 gram citronsyra i det och blanda i 2 matskedar bikarbonat. Använd en sprayflaska för att spraya där det behövs, skaka alltid lite på flaskan innan användning, så har du ett avfettningsmedel som också är användbart för lättare kalkavlagringar som bildas på kranar och sanitetsgods.
  • Ett annat sätt att agera mot kalk är att lösa upp en matsked citronsyra i ett glas varmt vatten, passera denna lösning med en svamp. Det fungerar på färska och små fläckar vid normalt underhåll.
  • Om du vill sanera badrumsinredningen kan du lösa upp 2 och en halv tesked citronsyra i 250 ml varmt vatten. Låt det verka i 15 minuter på ytan som ska göras ren, även upp till en timme, och skrubba sedan med en borste och skölj sedan.
  • Lös upp två rågade matskedar citronsyra i en halv liter varmt vatten, och använd denna blandning för att avfetta tvålrester från botten av badkaret eller brickan i duschkabinen.
  • För väggplattorna: tillsätt några droppar diskmedel till lösningen som anges i föregående steg, spraya på plattorna tills det skummar. Låt verka i 10 minuter för att lösa upp mineralavlagringarna och smuts, skölj sedan av med en mjuk svamp eller trasa.

Visst kan det väl vara värt att ha en burk citronsyra hemma?

Advertisement