Små sprickor på väggen? Försök att fixa dem enkelt med gör-det-själv

av Titti Carlberg

07 Februari 2022

Små sprickor på väggen? Försök att fixa dem enkelt med gör-det-själv
Advertisement

Med tiden kan det lätt uppstå sprickor på väggarna i bostaden. Faktum är att sprickor och hål i olika storlekar kan uppstå på ytans finish, som man måste kontroller ordentligt för att förstå omfattningen och agera snabbt.

När sprickan är djupare än en centimeter men inte så djup som tre centimeter, kan du bestämma dig för om du ska fixa den själv (det rekommenderas bara om du har erfarenhet) eller om du ska vända dig till ett proffs. Men om de är djupare, är det alltid nödvändigt att ringa en expert som kan vidta lämpliga åtgärder eftersom sprickan kan vara ett symptom på strukturella skador.

Men när sprickan är ytlig (upp till 1 cm djup) även om den kanske är bred och väldigt synlig, är det möjligt att reparera den enkelt själv.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Detta behövs för att fixa sprickor på väggen:

  • Skyddsmask
  • Gummihandskar
  • Skyddande plast
  • Murslev, i metall eller plast
  • Spatel
  • Borste
  • Spackel för väggar
  • För att avsluta: målarfärg, pensel eller roller för att få samma färg på hela vägen, helst med en lämplig primer för att förbereda ytan.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Tillvägagångssätt:

  1. Skydda golvytan och möblerna med plast så att de inte blir smutsiga
  2. Bär lämliga skydd (Mask och handskar) och kom ihåg att ventilera rummet ordentligt
  3. Rengör väggen noggrant innan du börjar, för att få bort allt som flagnar, med hjälp av spateln. Du ska skrapa försiktigt i och runt sprickan tills det inte längre finns några lösa bitar.
  4. Avsluta med att få bort allt damm och skräp först med en borste och sedan med en dammsugare.
  5. När väggen är ren och torr, använd en murslev eller spatel för att sprida ut spacklet (eller kittet, det som du använder) inne i sprickan tills du har täckt den helt.
  6. Fortfarande med mursleven slätar du ut spacklet så gott det går: det ska inte bli några klumpar på ytan, ta sedan bort allt överflödigt spackel.
  7. Låt det torka under den tid som anges på spackelförpackningen (vanligtvis mellan 24 till 48 timmar).
  8. När det har torkat använder du sandpapper för att få bort eventuella grova kanter.

Nu är sprickan borta och du kan börja måla om det drabbade området så att det återgår till att bli enhetligt med resten av väggen igen. Kom i håg att för att undvika att ha en annan finish än resten av väggen (ofta ljusare) ska du använda en primer innan du målar.

Lycka till!

Advertisement