Duntäcken och täcken att tvätta? Upptäck hur du kan tvätta dem enkelt hemma

av Titti Carlberg

01 Februari 2022

Duntäcken och täcken att tvätta? Upptäck hur du kan tvätta dem enkelt hemma
Advertisement

Varje år under de kallare årstiderna bäddar vi varmt och bekvämt i våra sängar tack vare täcken och duntäcken, av syntet eller med fjädrar som vi lägger ovanpå lakanen eller i påslakan. Även om de inte är i direkt kontakt med vår kropp, blir de ändå smutsiga av svett, hår, kanske till och med damm eller annat och måste därför tvättas för att säkerställa ordentlig hygien.

Det är dock ganska skrymmande föremål, och för att tvätta dem väl är det bra att använda rätt metoder. Läs vidare för att få reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hur ofta bör man tvätta täckena? Det beror faktiskt på hur mycket vi använder dem och på vilket sätt, men i alla fall inte mindre än två gånger om året, före och efter säsongen som de används. Men om vi kanske har hundar eller katter i sängen, om vi svettas mycket på natten, eller om vi är allergiska mot dammkvalster och liknande, så kan det vara bra att tvätta dem en gång i månaden.

Så här gör du:

  1. Skaka dem väl, eller häng upp dem och slå med en mattpiskare på dem för att få bort det mesta av dammet, det går bra att ha dem hängandes ute i solen när det är bra väder.
  2. Dammsug dem för att få bort damm lite mer noggrant, se till att dammsugarstycket är rent, om du vill, innan du dammsuger kan du strö bikarbonat över täcket och låta det verka i 10-20 minuter innan du dammsuger bort det.
  3. Se till att alla sömmar och de olika delarna är hela, för att förhindra att stoppningen rör sig för mycket eller att dunet faller ut under tvätten.
  4. Tänk alltid på täckets storlek: det kommer att fylla hela trumman på tvättmaskinen, men om du måste anstränga dig för att få plats med det kommer tvätten att bli ineffektiv och överbelasta apparaten. Så om tvättmaskinen är för liten, ta täcket till tvättstugan för att tvätta det där. Eller så kan du prova (men det är definitivt jobbigt) att tvätta det i badkaret eller en stor balja. Sänk ner det i varmt vatten där du har hällt i tvättmedel för ömtålig tvätt (helst antibakteriellt) eller Marseilletvål och du kan också hälla i ett glas vit vinägerväteperoxid eller delikat blekmedel (den för färger). Nackdelen med det här tillvägagångssättet är att det tar mycket längre tid och resultatet blir inte lika tillfredsställande, speciellt när det kommer till att skölja noga och krama ur överflödigt vatten.
  5. Välj tvättprogram för täcken men kontrollera först tvättinstruktionerna, särskilt när det gäller temperaturerna som ska användas.
  6. Det är ibland lite svårt för täckena att fyllas med vatten och flytta fyllningen som finns inuti, som är grupperad i en enda punkt. För att underlätta en jämn fördelning av fyllningen kan du lägga 3 till 5 tennisbollar i tvättmaskinstrumman. Alternativt finns det kulor som är utformade för denna användning som kan köpas där du köper tvättmedel.
  7. Du kan hälla ett halvt glas (ett helt glas för stora täcken) vit vinäger i trumman för att decinficera det bättre.
  8. Om täcket har gulaktiga fläckar och glorier kan du använda bikarbonat och citronsaft eller väteperoxid, blanda och skrubba det på fläckarna med en borste; du kan också förbehandla med endast väteperoxid eller genom att späda ut en tesked blekmedel i en liter vatten och hälla det på täcket och låta det verka i 15 minuter innan du tvättar det.
  9. Om du vill torka täcket i torktumlaren, ställ in ett program med medelhög temperatur, och inte för lång. Även här stoppar du in 2-3 tennisbollar. Om du däremot vill lufttorka det är det bättre att göra det på en platt torkställning, så att fyllningen inte flyttar på sig inne i täcket när det är blött och tungt. Om vädret tillåter så kan du soltorka det utan problem.
  10. För att göra användningen av täcket trevligare kan du spraya en gör-det-själv-deodorant för tyger när du brer ut det över torkställningen, men det går också bra att göra det när det är torrt. Till sprayen behöver du destillerat vatten (250 ml), destillerad vit vinäger eller ren vodka, eller denaturerad alkohol 95% (120 ml) och 15 droppar doftolja (lavendel, tea tree eller eukalypus är ett förslag).

På detta sätt är dina täcken alltid rena och behagligt doftande!

Advertisement