Ska du göra ren marmorhyllor? Upptäck några gör-det-själv-metoder för att ta bort fläckar och polera ytan

av Titti Carlberg

02 Februari 2022

Ska du göra ren marmorhyllor? Upptäck några gör-det-själv-metoder för att ta bort fläckar och polera ytan
Advertisement

Hyllor av marmor är ett av de mest eftertraktade inredningar för köket och badrummet, men denna sten kan även användas på många andra sätt för att möblera ett hem. Dess naturliga skönhet uppskattas, dess unika ådror och färger, och det faktum att det är ett hållbart material som aldrig förlorar sin charm. För att bevara den på ett sådant sätt att den alltid förblir lika vacker som den ursprungligen var, måste den dock behandlas på rätt sätt.

Det är faktiskt en sten som lätt kan tappa emaljen med tiden om den rengörs med fel substanser och medel. Så hur ska man göra för att få bort fläckar? Vi anger några åtgärder nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Om det inte finns några fläckar så räcker det med att torka med varmt vatten och en mjuk svamp eller en mikrofibertrasa.
  • När du spiller sura ämnen som vinäger eller citronsaft måste du torka bort det på en gång med en blöt trasa.
  • Om du måste tvätta bort smuts bör du använda milda rengöringsmedel som är specifika för denna typ av material. Alternativt kan du använda lite Marseilletvål och varmt vatten.
  • När det finns kladd som sitter fast hårt kan du använda bikarbonat, gnugga med en fuktig trasa för att utnyttja dess känsliga slipkraft. Var dock försiktig, om du gör det för ofta är det risk att du förstör dess naturliga finish.
  • Om du upptäcker ränder och gamla kalkfläckar måste du använda avkalkningsprodukter som du spär ut med lika delar (eller minst motsvarande hälften av avkalkningsmedlet) vatten.
  • För att absorbera feta och oljiga fläckar strö över ris eller majsstärkelse på dem, det går också bra med potatisstärkelse, torka sedan av det med en fuktig trasa och tvätta med varmt vatten och lite mild tvål.
  • Om det finns en skadad eller gulnad fläck som du inte kan behandla med de andra metoderna kan du prova med pimpsten. Var dock försiktig, det är nötande och repar lätt ytan, så testa först på ett dolt hörn och se vad det får för effekt på marmorn. Om du tänker använda dig av pimsten bör du gnugga den försiktigt på det drabbade området, skölj sedan och tvätta med lite mild tvål.

Om du vill polera marmorn kan du istället ta lite gipspulver, strö det på den noga rengjorda ytan och gnugga det försiktigt med en mockaduk, som bara är lite lätt fuktad, med cirkulära rörelser. Torka sedan med en torr trasa (mikrofiber) tills allt damm försvinner och därmed avslöjar en blank yta.

Advertisement