Att gå ner i vikt genom att springa: användbara tips och misstag du bör undvika

av sofia

30 Januari 2022

Att gå ner i vikt genom att springa: användbara tips och misstag du bör undvika
Advertisement

Ett av de enklaste och billigaste sätten för att gå ner i vikt och komma tillbaka i form är löpning: vi behöver bokstavligen bara ett par skor och sedan blir vilken lugn gata eller park som helst i närheten vårt gym. För dem som redan är vana vid att träna är det inte ett stort problem att införa löpning i sin veckorutin, men för dem som har bestämt sig för att ändra sina stillasittande vanor blir det en utmaning som lätt kan verka avskräckande om man bemöter den på fel sätt.

Vi måste därför möta saken med rätt inställning och undvika de vanligaste misstagen som kan leda till att vi avstår. Målet att gå ner i vikt uppnås faktiskt med rätt balans mellan en balanserad kost och träning. När det gäller den första vet vi alla ungefär vilken mat eller typ av matlagning vi bör undvika och hur vi istället bör äta, men det är alltid en bra idé att kontakta en dietist eller kostrådgivare som kan ge oss en specifik matplanering anpassad efter vår ålder, livsstil och eventuella sjukdomar. När det gäller löpning ger vi dig några råd om hur du hanterar det på bästa sätt för att få det att bli en hälsosam vana.

Advertisement
Pexels

Pexels

Vad du bör göra om du är nybörjare

  • Sätt upp realistiska mål: Gör det till ett åtangande att träna (mellan uppvärmning och löpning, eller till och med bara snabb promenad i början) i en halvtimme 4 eller 5 gånger i veckan. Vänta med att öka träningspassets längd eller hur långt du ska springa. När du slår ett eget rekord, se då till att nöja dig med att behålla det i en vecka eller två och sedan kan du försöka förbättra dig. Det är mycket viktigare att bygga upp en vana och vara regelbunden än att bränna stegen snabbt: trots allt gör du det för dig själv, för att bränna kalorier och stärka din kropp, inte för någon olympisk milstolpe. Vartefter dina träningspass blir längre och mer ansträngande kan du till och med gå ner till 3 per vecka.
  • Stressa inte: om du tycker att det är svårt att springa, även om det går väldigt långsamt, kan du gå snabbt de första en eller två veckorna. Det viktiga är att inte ge upp och att göra det regelbundet och du kommer att se att du automatiskt och till synes utan ansträngning kommer att förbättra snabbheten och uthålligheten. Även när du börjar springa, gå långsamt, var noga med att lyfta fötterna så mycket som möjligt. Din uthållighet kommer automatiskt att förbättras ju mer du gör det, men om du börjar springa snabbt kommer du att bli andfådd efter mindre än 5 minuter. Så fort du känner smärta, sakta ner eller gå igen, men sluta inte abrupt.
  • Hållning: överkroppen måste vara upprätt, i linje med höfterna eller flyttas fram några centimeter. Böj dig inte.
  • Stegen: sättet på vilket var och en placerar foten vid löpning kan förändras lite, men det är generellt sett lämpligt att placera den främre delen av foten först och sedan hälen.
  • Ta hjälp av musik om du springer på en lugn plats: det är alltid bra att vara vaksam på miljön omkring oss, men att lyssna på musik där omgivningen inte är farlig och utan att ha en volym som täcker alla andra ljud hjälper till att hålla rytmen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Misstag du bör undvika

  • Välj rätt skor: de måste vara av rätt storlek (inte för små men inte för stora, annars kommer du att skada sig) och kunna dämpa stegen och ge dig den rätta kraften.
  • Välj rätt kläder: förutom skorna gör kläderna vi bär när vi springer också mycket för att göra springturen mer bekväm. Välj material som andas och klä dig i flera lager på vintern, så att du kan förstå själv under löpningen om du blir väldigt varm och vill klä på dig mer straxt efter eller om det blåser lite. Dessutom kommer kläder som inte är för tjocka och underlätta dina rörelser och göra det lättare att springa.
  • Till att börja med, undvik att springa på vägar av betong eller asfalt eller på för mjuk mark, som sand vid havet. Ett för hårt underlag kan i längden ge problem med ryggen, speciellt om man är överviktig eller lite äldre, medan ett mjukt underlag gör det överdrivet tröttsamt att behålla rytmen. Därför är grusvägar eller tillplattad jord i någon park att föredra.
  • Glöm aldrig uppvärmningen. Gå snabbt i minst 5 minuter innan du springer i 10, och öka proportionellt. Idealet är att värma upp i 15-20 minuter genom att gå och sedan springa i 40-60 minuter, med en efterföljande cooldown på minst 10 minuter, vilket även kan göras genom att gå eller till och med med stretchövningar.

Kort sagt, börja långsamt och följ din egen takt men ge inte upp: du kommer att må mycket bättre!

Advertisement