Fläckar på biltsätet? Så här gör du för att ta bort dem med en enkel gör-det-själv metod

av sofia

29 Januari 2022

Fläckar på biltsätet? Så här gör du för att ta bort dem med en enkel gör-det-själv metod
Advertisement

Även om man kan vara försiktig för att inte smutsa ner bilens insida, är det oundvikligt att det förr eller senare händer någon liten olycka. Oavsett om det skvätter lite sås från någon hamburgare eller annan mat som vi äter i farten, kanske någon vätska som rinner ut ur ett glas eller något i matkassarna som lämnar en fläck... Det är så många saker som kan hända.

Det finns utmärkta produkter för att rengöra de olika typerna av säten, men det är inte säkert att vi har ett till hands när det väl händer medan det är troligt att det finns någon ingrediens eller något medel i huset som kan användas som ersättning. Läs vidare för att få reda på vilka.

Advertisement
Creativo

Creativo

För tygsäten kan du använda:

  • En fettlösandespray, som de som används till rengöring i hemmet (inte med blekmedel!): den bör bara sprayas på fläcken och sedan kan du gnugga med en fuktig trasa, skölja med varmt vatten och dutta omedelbart med en torr trasa eller handduk.
  • Vitvinsvinäger: häll 250 ml vinäger och 1 liter vatten i en sprayflaska, skaka och spraya på fläckarna, gnugga med en trasa och skölj med varmt vatten.
  • Bikarbonat: används för att suga upp feta fläckar. Strö på bikarbonat, låt det suga upp fukten i några minuter och sopa sedan av pulvret med en borste (eller en gammal tandborste). Sedan kan du prova att tvätta rent med någon spray.
  • Ett milt diskmedel, eller Marseille-tvål: späd några droppar tvål i 500 ml vatten och badda endast det område som har fläckats ned.

För säten i läder och konstläder:

  • Marseille tvål: för mer ömtåliga material är det bättre att använda Marseille tvål, gärna i flingor. Gör en blandning med lite vatten och gnugga den direkt på fläcken, skölj av med varmt vatten och torka till sist med en ren trasa som du duttar på området.
  • Ansiktsrengöringsmedel och sminkborttagning för känslig hud: använd en mjuk trasa eller bomullsrondeller, lägg produkten på dem och gnugga sedan endast på fläcken. Det finns de som använder mjölk på samma sätt, men det är alltid bra att använda små mängder och ta bort eventuellt överskott för att förhindra att inredningen luktar illa när mjölken härsknar.
  • Alkohol: om det är ingrodd smuts kan du använda alkohol men endast utspädd i lika stor eller till och med dubbel mängd vatten. Det bör alltid hällas på en trasa och inte direkt på området som ska behandlas. Tänk på att även använda produkter som återfettar skinnet för att förhindra att alkoholen torkar ut det för mycket.

Vilken är din favoritmetod för att rengöra dina bilsäten?

Advertisement