Var försiktig med vad du spolar ner: några saker du aldrig borde kasta ner i en toalett

av sofia

31 Januari 2022

Var försiktig med vad du spolar ner: några saker du aldrig borde kasta ner i en toalett
Advertisement

Att rensa avloppet när det har blivit stopp är alltid jobbigt, och det blir ännu mer jobbigt när det rör sig om toaletten. På grund av den typen av avfall som hamnar där och även besväret med den ställning i vilken du tvingas arbeta i är det alltid bra att försöka att undvika att hamna i situationer där du tvingas tillkalla experter och plocka isär rören för att få bort det som gör att det tagit stopp. Det räcker faktiskt inte alltid med att använda en vaskrensare och skadan kan blir dyr att reparera.

Vi måste därför vara uppmärksamma på vad som hamnar i avloppen när vi spolar toaletten, för att inte behöva hantera riktigt obehagliga situationer i framtiden. Här är några ämnen och föremål som aldrig borde slängas i toaletten.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Näsdukar: Även om de kanske ser lika tunna ut som toalettpapper (och även det bör dock användas i små mängder varje gång), så löser de inte upp sig lika lätt, så de bör aldrig kastas i toaletten.
2. Våtservetter: dessa är ännu svårare att bryta ned och de blir faktiskt kvar i rören och skapar hinder.
3. Läkemedel eller kemiska lösningsmedel: alla kemikalier med en stark syrakomponent, eller många läkemedel, lösningsmedel, produkter som frostskyddsmedel, färger etc. kan vara mycket frätande i rören och skada dem. De förorenar dessutom även avloppssystemet och därmed miljön. Det är därför viktigt att fråga hur man bör göra sig av med ett farligt ämne istället för att bara slänga det i toaletten om det inte är organiskt avfall eller toalettpapper.
4. Oljor och fetter: Köksavfall, som frityrolja eller andra typer av fetter, ska aldrig slängas i avloppet, varken i badrummet eller i köket. Faktum är att det tenderar att stelna och fastna i rören, för att sedan skapa hinder med allt skräp som i sin tur fastnar i det. Dessutom är de också förorenande för miljön.
5. Hår: precis som i duschen eller badkaret gäller regeln att inte låta håret hamna i avloppet även när det gäller toaletten. När du rengör en borste, eller tar bort hår från en sopborste, bör det alltid slängas i papperskorgen, eftersom hår är bland de vanligaste orsakerna till att det blir stopp.
6. Blekmedel: vi använder det för att rengöra och tömmer vanligtvis allt i toaletten. Men även detta är mycket frätande och förorenande, så det bör alltid slängas endast om det är mycket utspätt i en stor mängd vatten.
7. Bindor: det låter kanske konstigt, men det finns faktiskt de som slänger den här typen av föremål i toaletten som alltid bör slängas i soporna. Förutom att de praktiskt taget aldrig bryts ned, täpper de igen rören på ett ögonblick, vilket nästan alltid skapar problem.
8. Matrester: precis som med oljor och fetter måste även dessa hamna i soporna, även när de är dåliga som exemplevis gammal yoghurt och liknande.

Bättre att vara försiktig och undvika dyra eller obehagliga ingrepp när det sedan blir stopp, håller du inte med?

Advertisement