Vill du förhindra att bilrutorna immar igen i kylan? Du kan prova tricket med raklödder

av Titti Carlberg

28 November 2021

Vill du förhindra att bilrutorna immar igen i kylan? Du kan prova tricket med raklödder
Advertisement

När vintern kommer med sin kalla temperaturer, eller redan under regnperioden på hösten, märker vi att bilens rutor immar igen lätt. Temperaturavvikelsen mellan temperaturen inne i bilen och den utvändiga orsakar kondens på glaset, på samma sätt som vår andedräkt ökar luftfuktigheten och temperaturen inne i bilen och vi befinner oss med immade rutor.

Eftersom en ren ruta är avgörande för att köra säkert är det rätt att säkerställa korrekt sikt genom att eliminera kondensskiktet: att göra det varje gång med pappersnäsdukar eller trasor är ingen bra idé då det lämnar glorior som blir irriterande även i bra väder. Ännu värre om vi använder händerna när vi har bråttom, eller att ha en skrapa, som den du använder till fönstertvätt, till hands är inte heller det bästa.

Men vad ska man göra? Det finns specifika sprayprodukter, och det finns ett trick som är väldigt populärt på nätet som faktiskt är värt att prova: det är enkelt och billigt, det är helt enkelt användning av raklödder.

Advertisement
Pxhere, Commons Wikimedia

Pxhere, Commons Wikimedia

Metoden är riktigt enkel att använda, och du kan även använda den på utsidan av rutorna.

  1. Spruta raklödder på glaset: du måste täcka ytan med ett ganska jämnt lager, men det finns ingen anledning att överdriva. För att sprida ut det kan du använda en ren och torr trasa.
  2. Låt det verka i några minuter, mellan 5-10, mer behövs inte.
  3. Använd en annan ren och torr trasa för att torka bort produkten så att rutan blir ren.

Raklöddret kommer att lämna en tunn hinna över hela rutan, osynlig för ögat och därför säker när det gäller synligheten under körturen, det är tillräckligt för att inte rutan ska immas igen.

Det är ett knep som också används ofta för att förhindra att glasögonen immar, liksom spegeln i badrummet eller duschrummet. I allmänhet är det nödvändigt att applicera det en gång i månaden, eller mer sällan på bilrutorna, men i badrummet är det nödvändigt att ingripa lite oftare.

Har du någonsin provat detta trick?

Advertisement