Luktar din bil illa på grund av fukten? Här kommer några bra husmorsknep för att lösa problemet

av sofia

17 December 2021

Luktar din bil illa på grund av fukten? Här kommer några bra husmorsknep för att lösa problemet
Advertisement

När det regnar ute och vi kanske glömmer att stänga en bilruta ordentligt, eller om vi kanske tagit med oss hunden på en promenad på en disig dag och haft sätena genomdränkta av fukt på vägen tillbaka så är det lätt att en obehaglig lukt bildas på grund av att bilen inte fått torka ordentligt eller varit dåligt ventilerad.

Även om vi har blöta föremål i bilen eller glömmer att rengöra insidan under för lång tid utvecklas en dålig lukt, långt ifrån den där väldigt behagliga doften av ny bil. Om du vill åtgärda problemet och neutralisera dessa obehagliga lukter kan du prova några av de huskurer som vi anger nedan.

pxhere.com

pxhere.com

Det första steget är alltid att plocka bort skräp, sedan ta bort mattorna och eventuella sittskydd, skaka av dem utomhus och tvätta dem separat. Fortsätt sedan att ta hand om insidan genom att dammsuga noggrant, för att ta bort damm, djurhår och smuts av olika slag. När det gäller djurhår kan du även ta hjälp av en fönsterskrapa, vilket fungerar ännu bättre om du bara blöter den med en skvätt vatten, eller till och med vanliga diskhandskar, även bara lite lätt fuktade. Allt du behöver göra är att gnugga på sätet och du kommer att kunna få bort massor av hårstrån redan vid första försöket.

Vid det här laget, om du även har fläckar som behöver tas bort, bör du agera annorlunda beroende på materialet i klädseln:

  • Lädersäten: använd dammsugarens mjuka borsttillbehör, eller till och med bara en mikrofibertrasa och tvätta av dem med specifika produkter, utan att använda vatten.
  • Vinylsäten: en sprayprodukt för flera ändamål kan användas, även de som tillverkas hemma med Marseille tvål och bakpulver går bra. Det viktiga är att torka av med en trasa och hålla rutorna öppna tills de är helt torra.
  • Tygsäten: blanda lite varmt vatten med en kork med tvättmedel (även i pulverform går bra) i en liten skål och dutta på de områden som ska rengöras. Gnugga med en mjuk trasa tills fläckarna försvinner, eventuellt med hjälp av en tandborste. Dutta bort överflödig fukt med en torr trasa, hjälp eventuellt även till med en hårtork eller lämna dörrarna öppna.

Efter rengöringen bör de flesta dåliga lukterna försvinna. Men om bilen inte behövde tvättas, eller om den unkna lukten kvarstår, kan du prova dessa lösningar:

  • Bikarbonat: som med madrasser, strö det över hela sätena och låt det sitta i en timme eller två innan du dammsuger upp allt. Du kan också blanda bikarbonat med 3 droppar av en valfri eterisk olja innan du häller på det.
  • En gör-det-själv deodorantspray: i en sprayflaska kan du blanda 250 ml destillerat vatten, 120 ml destillerad vitvins vinäger, 120 ml denaturerad alkohol, samt 15 droppar eterisk olja efter smak. Du behöver bara spraya (ännu bättre om flaskan nebuliserar vätskan) lite på sätena, och lämna rutorna öppna för att vädra. Istället för vinäger kan du använda vanlig vodka. Bör dock undvikas på lädersäten.

Har du några favoritmetoder för att få din bil att dofta gott?

Advertisement