Eterisk olja tea tree: vad den är bra för och hur du kan använda den i hemmet

av sofia

31 Januari 2022

Eterisk olja tea tree: vad den är bra för och hur du kan använda den i hemmet
Advertisement

Eteriska oljor är mycket användbara ämnen inom många områden av det vardagliga livet, inte bara inom aromaterapi. Varje växt som de utvinns ur har ett antal specifika egenskaper som vi kan använda inom hushållsarbetet, men också när det gäller kroppsvård och en av de mest mångsidiga är tea tree.

Tea tree (även känd som "melaleuca träd") är en växt som har sitt ursprung i Australien, vars vetenskapliga namn är Melaleuca alternifolia. Denna olja var redan känd och användes av aboriginerna sedan flera århundraden tillbaka, men har på senare tid blivit en del av många kosmetiska produkter såväl som produkter för hemvård, tack vare dess antibakteriella och antiseptiska funktioner samt för att få bort dålig lukt. Här kommer några tips på hur du kan använda den för personlig vård.

Advertisement
Pixabay, Pexels

Pixabay, Pexels

Innan vi listar fördelarna och användningsområdena av denna speciella eteriska olja är det viktigt att komma ihåg att vätskan vi köper har en hög koncentration, därför är det att föredra att späda ut den med en annan olja av vegetabiliskt ursprung. De mest lämpliga är aprikos, argan, sötmandel, kokos, jojoba, primula, hampa och nypon.

Användningen av tea tree eterisk olja

1. Insektsmedel: i en flaska häller du destillerat vatten, en matsked ren vodka, 20 droppar tea tree-olja och, om du vill, lika många droppar av andra oljor som citron, lavendel, geranium eller citrongräs.
2. Handdesinfektionsmedel: Tea tree kan döda olika sjukdomsframkallande bakterier, såsom E. coli. Därför är det en utmärkt ingrediens i en produkt för att desinficera händerna, som du kan göra själv genom att blanda 30 droppar tea tree oil, 10 av lavendel, 90 ml etylalkohol (minst 90%), 30 ml aloe vera gel och om du har det hemma kan du även tillsätta en tesked E-vitaminolja (som har mjukgörande egenskaper).
3. Antiseptisk medel för mindre skråmor: Efter att ha rengjort såret noggrant (med vatten och en mild tvål), häll en droppe tea tree-olja i en tesked kokosolja och gnugga den försiktigt på såret, linda sedan med steril gasväv. Byt förband två gånger om dagen tills en sårskorpa bildas.
4. Främjar sårläkning: eftersom det stimulerar aktiviteten hos de vita blodkropparna kan det minska inflammationen som omger såren, så några droppar (3-5) kan tillsättas i förbanden som täcker såret.
5. Akne: Det finns teatreebaserade geler som är gjorda speciellt för akne, men du kan också prova en hemmagjord produkt, blanda 9 teskedar vatten och lite tea tree-olja, som du sedan kan gnida in på det utsatta området med lite bomull.
6. Svampdödandemedel: Om du råkar få nagelsvamp kan du använda dig av denna eteriska olja. Du kan applicera några droppar ren olja eller till och med utspätt i lite kokosolja (eller någon annan lämplig olja).
7. Munvatten: mot plack och dålig andedräkt kan du prova att tillsätta en droppe i ett glas varmt vatten och skölja munnen i 30 sekunder. Var försiktig så att du inte sväljer blandningen!
8. Mot mjäll: tillsätt 2-3 droppar till den normala mängden schampo du brukar använda!

Om du är osäker på huruvida du är allergisk mot tea tree oil kan du prova att hälla en droppe på huden (kanske i armvecket) och kolla läget under 24 timmar. Oljan bör aldrig intas, och för de med mycket känslig hud är det alltid bra att öka mängden bärarolja för att späda ut den eteriska oljan ytterligare.

Advertisement