Is och snö på bilen? Så här får du bort det på ett effektivt och säker sätt

av sofia

29 Januari 2022

Is och snö på bilen? Så här får du bort det på ett effektivt och säker sätt
Advertisement

Att behöva köra till jobbet och hitta din bil täckt av snö eller med istäckt vindruta och backspeglar är aldrig kul och du bör alltid ta dig tid att ta bort det ordentligt innan du ger dig av. Det finns ett antal produkter och verktyg som vi kan ta hjälp av i denna situation, eftersom det inte alltid är en bra idé att använda kokhett vatten för att smälta allt. Om det verkligen är väldigt kallt kan faktiskt värmechocken förstöra glaset och vid mycket låga temperaturer kan vattnet skapa mer is om vi kastar det på bilen.

Hur ska man göra? Här nedan finner du några användbara metoder.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Ha några frostskyddsprodukter redo: det finns frostskyddsspray att använda på rutorna och framför allt några avfrostande medel till låsen som annars är väldigt svåra att "tina". Det är smart att införskaffa ett silikonbaserat smörjmedel och eventuellt lite vitvinsvinäger.

När det gäller användbara verktyg bör du inte använda skraporna direkt, inte ens på isen på rutan, eftersom de lätt kan repa glaset, utan använd dem endast i slutändan och för små ytor. En borste är därför att föredra för att få bort snön. Även lufttäta plastpåsar och gamla strumpor kan användas.

1. Innan du startar motorn, rengör avgasröret med en lämplig borste, så att det inte blockeras av snö eller is och därför inte skapar problem med ansamling av avgaser.
2. Om du inte kan öppna bilen, använd defrostern för låsen.
3. Slå på motorn och även värmesystemet och strålkastarna.
4. Medan bilen värms upp, använd borsten för att få bort så mycket snö som möjligt på alla sidor: vindruta, backspeglar, motorhuv, osv. Strålkastarna på kommer även att värma upp lamporna lite, och du kan ta hjälp av borsten för att få bort all snö som täcker dem.
5. Lossa (om du inte har gjort detta tidigare) vindrutetorkarna från rutan och kontrollera att de är i gott skick och fortsätt borsta av snön.
6. Om du märker att det finns lite is som inte lossnar kan du använda skraporna eller till och med ett kreditkort mycket försiktigt, men det är bättre att försöka smälta det lite med ett frostskyddsmedel, för att sedan torka av med en trasa.
När det inte är så kallt att man riskerar att frysa även det varma vattnet som man kan smälta isen med, kan man förbereda en blandning genom att fylla en 1 liters flaska med varmt vatten, tillsätta en tesked diskmedel och 60 ml alkohol och hälla det bara på de frusna delarna och sedan gnugga med trasan. Annars kan du blanda 1 del vinäger med två delar vatten.

Generellt sett rekommenderar man att förbereda bilen som parkeras utomhus för att klara de kallaste nätterna utan alltför stora problem: lyft vindrutetorkarna kvällen innan, gnugga dem kanske till och med med lite alkohol och täck sedan över dem med en gammal strumpa.

När det gäller backspeglarna kan du slå in dem i en lufttät påse (eller till och med en plastpåse med ett snöre) kvällen innan, medan du på vindrutans glas, speglar och fönster kan gnida in lite alkohol eller en lösning gjord på 2 delar vatten och 1 del vinäger. Ett silikonbaserat smörjmedel hjälper dig att skydda dörrtätningarna och låsen från kylan.

Med dessa tips kommer frost och snö inte längre att vara ett hot.

Advertisement