Ett hemgjort desinfektionsmedel för att göra rent ytor: upptäck hur du kan förbereda det

av Titti Carlberg

03 Februari 2022

Ett hemgjort desinfektionsmedel för att göra rent ytor: upptäck hur du kan förbereda det
Advertisement

En grundlig städning av hemmet garanterar idealiska hygienförhållanden i de olika rummen, och vissa rum är viktigare att göra rent lite oftare. Men om du också vill desinficera vissa ytor, till exempel badrumsinredningen, köksbänkar eller dörrhandtag och liknande, kan du beroende på material använda olika produkter som du har förberett hemma.

Blekmedel, alkohol eller väteperoxid hjälper oss att uppnå dessa resultat, men det är ämnen som bör användas med stor försiktighet, undvika att blanda dem på fel sätt och alltid se till att inte överdriva doserna. Dessutom varje gång du använder desinfektionsmedel, är det viktigt att vädra rummet och bära gummihandskar.

via Unbound Medicine

Advertisement
Pexels

Pexels

Med vatten och blekmedel

Doserna varierar beroende på hur koncentrerad du vill att din produkt ska vara.

  • För en mycket stark och mer aggressiv produkt: 300 ml blekmedel i 4 liter vatten (om du till exempel behöver det till att skura ett golv där du kan använda blekmedel), eller en sprayflaska med 80 ml blekmedel i 1 liter vatten.
  • För en medelstarkt koncentrerad produkt: 120 ml blekmedel i 4 liter vatten eller 2 matskedar i en liter vatten.
  • För en svag produkt: 80 ml blekmedel i 4 liter vatten eller 4 teskedar i en liter vatten.

Ju mer koncentrerad en produkt är, desto nogare decinficerar den, men den blir desto mer giftig för oss. Så det är alltid bättre att börja med en svagare produkt som ska lämnas en liten stund på ytan innan den sköljs bort. Varumärket på blekmedlet som används påverkar också nödvändig exponeringstid, och det finns information skrivet på varje blekmedelsflaska. Generellt är det tillrådigt att låta produkterna verka i drygt tio minuter.

Med denaturerad alkohol

  • 350 ml 95% etylalkohol
  • 100 ml destillerat vatten
  • en halv tesked väteperoxid
  • 30 droppar doftolja efter egen smak (tea tree, eukalyptus och lavendel är de mest rekommenderade).

Blanda det destillerade vattnet och väteperoxiden i en sprayflaska, tillsätt doftoljan och till sist alkoholen och skaka flaskan väl.

Med vit vinäger

Det är mindre effektivt än andra medel, men det gör det även mindre skadligt för oss och mindre aggressivt på många ytor.

Blanda lika delar vit vinäger och destillerat vatten, låt det verka på ytorna i en halvtimme innan du sköljer.

Bra jobbat!

Advertisement