Bli av med kladd från tvättmaskinsfacket med denna enkla gör-det-själv-metoden

av Titti Carlberg

26 Januari 2022

Bli av med kladd från tvättmaskinsfacket med denna enkla gör-det-själv-metoden
Advertisement

När vi tvättar vill vi gärna att tvätten kommer ut från tvättmaskinen ren och väldoftande, men ibland är det omöjligt att inte känna en dålig lukt på tygerna. De olika orsakerna som leder till detta fenomen  kan vara en undermålig rengöring av apparaten: vi vet med oss om att vi gör rent gummitätningen och korgen, och kanske kontrollerar vi även filtret. Men det finns också ett annat element som vi måste komma ihåg att hålla ren på rätt sätt, det är facket som vi häller tvättmedlet i.

Det är i själva verket alltid i kontakt med olika tvättmedel, flytande eller pulver, och även om dessa släpps ut i rörsystem vid varje tvättcykel finns det alltid rester kvar i facket, särskilt på de ställen som är svåra att nå med en svamp eller en trasa. Så med tiden mörknar de och skapar mögel, vilket förutom är irriterande att se, är också mycket ohygieniskt. Det är därför nödvändigt att då och då göra en grundlig rengöring av tvättmedelsfacket. Läs vidare för att få reda på hur.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du behöver:

 • En balja eller handfatet
 • Alternativt: vit vinägerbikarbonatMarseilletvåldiskmedel eller (valfritt) citronsaft
 • En tandborste
 • En trasa i mikrobiber.

Tillvägagångssätt

 1. Fyll baljan med varmt vatten, tillräckligt mycket för att tvättmedelsfacket kan ligga helt under vatten
 2. Häll i rengöringsprodukten i vattnet: om du använder vinäger behövs det 250 ml, om du använder bikarbonat räcker det med 3 matskedar, för Marseilletvål tar du 2 matskedar (flingor eller flytande) rör om tills det löses upp, om du istället använder diskmedel tar du en och en halv matsked
 3. Följ tvättmaskinstillverkarens instruktioner för att dra ut hela tvättmedelsfacket. I allmänhet behöver du egentligen bara dra ut det försiktigt.
 4. Om du vill kan du hälla citronsaft över hela facket
 5. Sänk ner facket i det varma vattnet med vinäger/bikarbonat/diskmedel och låt den ligga i det i en halvtimme
 6. Efter halvtimmen använder du en svamp och en gammal tandborste för att få bort alla fläckar som nu är tillräckligt mjuka
 7. Skölj noga och torka med mikrofiberduken
 8. Försäkra dig om att facket är helt rent och torrt innan du sätter tillbaka det i tvättmaskinen

Ett periodiskt underhåll av detta slag, i kombination med lämplig skötsel av tvättmskinens övriga delar, kommer att göra att din tvättmaskin håller länge och framförallt garanterar den en alltid oklanderlig tvätt.

Advertisement